Dette skal regjeringen krangle om

Kristin Halvorsen (SV) kjemper alt hun kan for varig vern av naturområdene i Lofoten og Vesterålen. Frank Aarebrot poengterer at hun samtidig er «verdensmester i bruk av oljepenger». Foto: SCANPIX
Kristin Halvorsen (SV) kjemper alt hun kan for varig vern av naturområdene i Lofoten og Vesterålen. Frank Aarebrot poengterer at hun samtidig er «verdensmester i bruk av oljepenger». Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSnart begynner den interne maktkampen i regjeringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– SV er som ei bikkje som biter av hånden til den som før. SV har stemt mot alle felt som har blitt åpnet for oljeboring de siste årene. Likevel er de verdensmestere i å bruke oljepenger, sier Frank Aarebrot til ABC Nyheter.

Snart begynner forhandlingene om den politiske plattformen for den rødgrønne regjeringen de neste fire årene. Flere saker er betente, og det kan brygge opp til kamp før Soria Moria II.

Et av spørsmålene som har vært sentrale i valgkampen, er spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen. I valgkampen ble det fokusert på regjeringens indre strid om petroleumsvirksomhet i disse områdene.

Indre strid

Den kan oppsummeres som følger:

Senterpartiet ønsker ikke å åpne for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Møre og Vesterålen i den kommende stortingsperioden. De ønsker å vente på bedre teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV vil på sin side gjøre områdene til varig vernede områder – fritt for petroleumsvirksomhet.

Arbeiderpartiet vil ikke formelt ta stilling til denne saken før neste år, da konsekvensutredningen for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen vil være klar.

– Sp vinner kampen

– Men hvem går av med seieren, Frank Aarebrot?

– Jeg tror Sp sitt mellomstandpunkt kommer til å bli regjeringens standpunkt i denne saken, og at SV kommer til å lene seg på dette og proklamere at de vant kampen. På grunn av den lange godkjenningsprosessen og det faktum at hjulene maler relativt langsomt, vil det nok uansett ikke bli prøveboring i denne fireårsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aarebrot, som er valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, er ikke i tvil om at Arbeiderpartiet kommer til å spille på dette, og utsette avgjørelsen så lenge som mulig.

– De kommer til å si kanskje så lenge de bare kan. Det er også strid om dette temaet innad i Ap. De vil nok til slutt si at det uansett ikke blir prøveboring i denne perioden uansett, og vil la de andre partiene stå fritt til å si hva de vil om denne saken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil nok ikke få noen avgjørelse de neste fire år, tilføyer han.

– Får ikke varig vern

Det samme mener politisk kommentator Aslak Bonde overfor ABC Nyheter.

– SV og Sp kommer til å vinne denne kampen, men hvor sterk «seieren» blir gjenstår å se. Men de kan få gjennom kravene, fordi dette er noe Ap kan leve med å tape på. De kan tape kampen i denne omgang, dersom det blir snakk om en utsettelse, og siden det i og for seg også er Sps standpunkt vil nok det bli konsensus, sier Bonde.

– Dermed vinner ikke SV i den forstand. De vil ha varig vern. Det får de nok ikke, tilføyer han.

Men kampen om oljeboring i Lofoten og Vesterålen er ikke den eneste saken som er betent mellom regjeringspartiene. Disse sakene kan også komme til å få betydning når det skal forhandles om den politiske plattformen.

  • Strengere miljøkrav til oljebransjen? SV ønsker 40 prosents kutt i CO2-utslippene innen 2020. Vil Ap?
  • Strammere innvandringspolitikk? SV mener asylpolitikken i dag er for streng. Sp vil videreføre dagens linje. Ap vil stramme inn asylpolitikken.
  • Engasjementet i Afghanistan: Ap og Sp vil presse på for handlefrihet i Afghanistan-spørsmålet. SV vil hente hjem soldatene.
  • Helsereformen: Jens har snakket varmt om en bedre eldreomsorg i valgkampen, og samhandlingsreformen er Bjarne Håkon Hanssens hjertebarn.
  • Kontantstøtte, heldagsskole og SFO-ordning: Ap og SV vil fjerne kontantstøtten, mens Sp vil beholde den. SV ønsker makspris for SFO, Ap vil ha inntektsgradert foreldrebetaling. Ap og SV vil ha heldagsskole. Det sier Sp nei til.
  • Kampen om likelønn: Sp og SV er for likelønnspott i offentlig sektor. Men Ap vakler – de har LO på nakken.
  • EU-direktivene: SV og Sp er imot postdirektivet og datalagringsdirektivet. Ap er skeptisk til å bruke vetoretten.
  • Rovdyrpolitikken: Sp vil regulere rovdyrbestanden, og er imot å bygge opp en egen ulvestamme. SV står fast på rovdyrforliket. Også Ap vil ha en levedyktig rovdyrbestand.


– Enige om det meste

Likevel mener Aarebrot at utgangspunktet kunne vært langt verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens styrke er at det innad er enighet om de sakene som er mest viktig for de fleste i befolkningen, som for eksempel skole, eldreomsorg og til en viss grad miljø. Det er liten dissens omkring de store prosjektene, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Aarebrot og Bonde mener forhandlingene i høst kommer til å gå nokså rolig for seg, men Bonde poengterer at det vil være strid om hvor detaljert Soria Moria II skal være.

– Hva vil egentlig SV?

– Noen saker er også betente. Dersom situasjonen ikke bedrer seg i Afghanistan, kan det være en sak som kan skape problemer, sier han.

Han presiserer videre at det hele egentlig koker ned til om SV også ved valget i 2013 ønsker å gå inn for et rødgrønt samarbeid.

– Etter hvert vil spørsmålet dukke opp innad i SV: Hva vil vi ved neste korsvei? Dersom de ønsker å stå sammen med Ap også ved neste valg, vil de gjøre alt for å bevare den gode tonen til storebror. Men dersom de bestemmer seg for å stå alene ved neste valg – ja, da vil det ikke være vanskelig å finne en sak de kan bryte ut på, sier Bonde til ABC Nyheter.

Ledelsen i regjeringspartiene ønsket ikke å kommentere regjeringsforhandlingene overfor ABC Nyheter.