Mini-T-Rex

Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  <![endif]-->   <![endif]-->   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} <![endif]-->Paleontolog Paul Sereno legger tåkloa til et velbevart skjellett av den nyoppdagede tyrannosaurarten Raptorex. Foto: Scanpix/AFP.
Paleontolog Paul Sereno legger tåkloa til et velbevart skjellett av den nyoppdagede tyrannosaurarten Raptorex. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn relativt liten slektning av Tyrannosaurus rex har blitt oppdaget i Kina.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raptorex veide omkring 1/100-del av sin yngre slektning T. Rex. Illustrasjon: Scanpix/AP.Raptorex veide omkring 1/100-del av sin yngre slektning T. Rex. Illustrasjon: Scanpix/AP.

Den tre meter lange dinosauren har blitt kalt Raptorex, og veide bare omkring 60 kilo. Den var nærmere en hundredel av størrelsen til dinosaurenes konge.

Men den var nærmest identisk i struktur, helt ned til de små armene, og hadde alle trekkene som gjorde T. Rex til et så vellykket rovdyr, sier paleontologen Paul Sereno ved University of Chicago.

- Den var kjever på to bein, sier Sereno.

Den uventede nye koblingen til det mektige rovdyret, som en gang dominerte den nordlige halvkule, har gitt forskerne et nytt bilde av hvordan T. Rex utviklet seg.

Raptorex, den nye arten, forandrer virkelig mønsteret vi hittil har observert, sier medforfatter Stephen Brusatte ved American Museum of Natural History.

- Her har vi et dyr som er 1/100del av størrelsen til T. Rex, omtrent min størrelse, men med alle de vanlige trekkene, stort hode, sterke muskler, og bitte små armer, som man antok var nødvendige tilpasninger for et større rovdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

125 millioner år

Raptorex-fossilet viser at de slanke armene ikke utviklet seg for å balansere en større kroppsvekt totalt sett, men snarere i bytte mot fleksibilitet og fart.

De kraftige musklene i bakbeina vil ha hjulpet T. Rex til å jakte på byttene sine, mens de mindre forbeina tillot den å stå oppreist og angripe med sine dødelige kjever.

Raptorex-fossielt, som er beregnet til å ha vært en ungdom på mellom fem og seks år da den døde, er omkring 125 millioner år gammelt.

Tyrannosaurus nådde ikke sin fulle størrelse før for omkring 85 millioner år siden, og ble utryddet for omkring 65 millioner år siden i den store massedøden ved slutten av krittiden.

- Dette betyr at i mesteparten av sin utviklingshistorie, omkring 80 prosent av tiden de var på jorda, var tyrannosaurene små dyr som levde i skyggen av andre typer svært store dinosaurrovdyr, sier Brusatte under en pressekonferanse.

Det er sannsynlig at T. Rex vokste til sin kolossale størrelse fordi konkurrerende rovdyr ble utryddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smuglet ut

Det svært godt bevarte og nærmest komplette fossilet kunne ha unnsluppet vitenskapsmennenes oppmerksomhet, fordi det ble gravd opp ulovlig og smuglet ut fra Kina for salg på det private markedet.

En amerikansk øyekirurg og dinosaurentusiast kjøpte det fremdeles innkapslede fossilet og innså dets mulige verdi for vitenskapet.

Henry Kriegstein kontaktet Sereno, som sa seg villig til å analysere fossilet såfremt Kriegstein var villig til å gi det tilbake til Kina så snart arbeidet var sluttført.

- Vi kom raskt til enighet, og Raptorex ser dagens lys, sier Sereno.

Det fulle navnet til den nye arten er Raptorex kriegsteini, til ære for Kriegstein og dinosaurens bånd til raptorer og T. Rex.

Studien ble publisert i tidsskriftet Science.