- Krever overpris for Lyn-gutter

FOR DYR?: Lyn har prissatt Davy Claude Angan til seks millioner kroner. Ifølge Transfermarkt koster spilleren fra Elfenbenskysten cirka 2,1 millioner. (Foto: Scanpix)
FOR DYR?: Lyn har prissatt Davy Claude Angan til seks millioner kroner. Ifølge Transfermarkt koster spilleren fra Elfenbenskysten cirka 2,1 millioner. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLyn priser seks spillere man kan kjøpe andeler i, til nøyaktig 20 millioner. Ifølge et anerkjent statistikkbyrå priser klubben spillerne fem millioner for mye.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Prisforskjellene

Lyn har lagt ut seks spillere på «anbud» som folk kan kjøpe andeler i.

Her kan du se forskjellen i prisene Transfermarkt har satt og den Lyn opererer med. Prisene til det tyske selskapet er verdsatt i euro og ABC Nyheter har tatt utgangspunkt i dagens eurokurs på 8.64 kr

Disse er priset for høyet:

Davy Claude Angan (22 år)
Transferm: 250.000 € (2.160.000 kr.)
FC Lyn: 6 mill. kr.

Mads Dahm (20 år)
Transferm: 375.000 € (3.240.000 kr.)
FC Lyn: 4. mill. kr.

Vegard Gjermundstad (19 år)
Transferm: 150.000 € (1.296.000 kr.)
FC Lyn: 2 mill. kr.

Arnar Darri Petursson (18 år)
Transferm: 100.000 € (864.000 kr.)
FC Lyn: 2 mill. kr.

Disse er priset for lavt:

Erling Knudtzon (20 år)
Transferm: 400.000 € (3.456.000 kr.)
FC Lyn: 2 mill. kr.

Magne Simonsen (21 år)
Transferm: 500.000 € (4.320.000 kr.)
FC Lyn: 4 mill. kr.

TOTALT:
Transferm: 1.775.000 € (15.336.000 kr.)
Lyn: 20 mill. kr.
Totalt differanse: 4.664.000 kroner

OSLO (ABC Nyheter): Lyn har etter egne vurderinger priset sine seks «andelsspillere» i investeringsselskap Olja Lyn DA, til nøyaktig 20 millioner kroner.

Men et uavhengig statistikkbyrå mener osloklubben bommer grovt på noen av objektene.

Ifølge tall det anerkjente tyske statistikkbyrået Transfermarkt opererer med, krever Erik Langerud & co. i overkant av 30 prosent for mye for klubbens arvesølv.

- Våre tall er selvfølgelig ikke 100 prosent nøyaktig, men prisen på spillerne er nøye vurdert ut i fra en rekke parametre som verdsetter en spiller. Mange av kriteriene er de samme som brukes av både klubber og agenter når de skal finne rett pris på en spiller, sier en av utviklerne i Transfermarkt, Jan Wandtke, til ABC Nyheter.

Se her Transfermarkts vurderinger av Lyns spillerstall

Samlet 4,6 mill for mye

Lyn er i akutt pengemangel og trenger ifølge dem selv 17 millioner kroner innen 30. september for at klubben ikke skal gå konkurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få inn kapital til videre drift av klubben er ett av tiltakene å selge andeler i seks av klubbens unggutter.

Erling Knudtzon (20 år), Magne Simonsen (21 år), Davy Claude Angan (22 år), Mads Dahm (20 år), (19 år), Vegard Gjermundstad (19 år) og Arnar Darri Petursson (18 år) er spillerne man kan kjøpe seg inn i. Alle spillerne har blitt vurdert og med det fått en pris på seg.

Transfermarkt har en samlet verdi på sekstetten på 15.336.000 kroner. Lyn mener 20 millioner er korrekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet innebærer prisene en forskjell på 4.664.000 kroner. I prosent betyr det i praksis at Lyn kan ha priset andelsobjektene mer enn 30 prosent for mye.

- Vi bestreber oss for å treffe så nøyaktig så mye. Det ville være meningsløst om den reelle prisen ligger langt unna den vi mener er riktig. Da kan vi like godt legge ned, fortsetter Transfermakts Wandtke til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av spillerne, Erling Knudtzon og Magne Simonsen, har imidlertid Lyn priset for lavt. Men de fire andre ligger høyere enn tyskernes verdi, to av dem vesentlig høyere.

«Verst» er prissettingen på Davy Claude Angan. Elfenbenkystenspillerens differanse ligger på nesten fire millioner kroner.

Prisforskjellen på både Angan og Petursson har en differanse på over 100 prosent.

Dersom man utelukkende ser på prisforskjellene kan det for kjøpelystne Lyn-fans, eller andre klubber, lønne seg å slå kloa i Knudtzon og Simonsen - om man legger prisforskjellene fra tyskerne til grunn.

Helhetsvurdering

Lyns sportssjef Rolf Magne Walstad mener Lyn har satt riktig pris på sine spillere. (Foto: Scanpix).Lyns sportssjef Rolf Magne Walstad mener Lyn har satt riktig pris på sine spillere. (Foto: Scanpix).

Sportssjef Rolf Magne Walstad mener imidlertid klubben har truffet godt når verdien på de forskjellige spillerne har blitt bestemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er gjort ut i fra en helhetsvurdering. Tallene er basert blant annet på spillernes alder, potensial og utvikling. I tillegg har vi tatt hensyn til markedet generelt, hva vi har fått for våre spillere i sommer samt samtaler med klubber og agenter som kjenner markedet godt, for å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er vanskelig å treffe helt nøyaktig, noen får vi kanskje mindre for mens andre håper vi å få mer for. Men prisene vi har satt mener vi er høyst reelle, sier Walstad til ABC Nyheter.

Wandtke i Transfermarkt sier de bruker mange av de samme kriteriene som Lyn for å finne mest mulig riktig pris på spillere.

- Alder, utvikling og historikk, landslagsoppdrag, antall mål, hvilken liga spillerne er i og har vært i og sammenligning med andre spillere, er noe av det vi bruker. Vi mener verdien vi setter er så nøyaktig som mulig ut ifra de kriteriene som er viktige og riktige for prissetting på fotballspillere, sier Wandtke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skambud

I løpet av sesongen har Lyn solgt unna et helt lag. Hele ti spillere har forlatt Ullevaal til fordel for andre klubber.

Diego Guastavino (Brann), Johan Dahlin (Malmö FF), Kenny Stamatopolous (Fredrikstad), Shane Stefanutto (North Queensland), Petter Furuseth (Assyriska, lån), Theodor Elmar Bjarnson (IFK Göteborg), Christian Brink (GIF Sundsvall), Lucas Pratto (Boca Juniors) og Indridi Sigurdsson (Viking) er alle borte fra den opprinnelig stallen som startet oppkjøringen til den vanskelige sesongen i januar.

I en informasjonsbrosjyre om Olja Lyn DA opplyser klubben at de før sesongen hadde budsjettert med spillersalg i sesongen 2009 for 15 millioner kroner.

Klubben hevder selv de har fått inn langt under halvparten.

«Vi har ikke klart å selge spillere for 15 millioner kroner. Vi har dessverre ikke det.
Vi har måttet selge flere spillere enn vi har ønsket – for en lavere sum enn vi
hadde håpet på. Totalt sett har vi har solgt spillere for 6 millioner kroner. Det har
ikke manglet på skambud på resten av spillerne fra aktører som prøver å utnytte
Lyns finansielle situasjon, men vi kan ikke gi bort arvesølvet vårt uten å ha prøvd
ut fere alternativer», står det å lese i brosjyren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutten?

Walstad vil ikke si om det har kommet bud på noen av Olja Lyn-spillerne tidligere i sesongen, men uttaler på generelt grunnlag at alle eventuelle henvendelser har blitt nøye vurdert.

- Alt som skjer rundt våre spillere har blitt, blir og vil bli nøye vurdert av klubben.

- Nå håper vi alle de utfordringene vi står overfor, både sportslig og andre ting, vil få et lykkelig utfall, sier Lyns sportssjef til ABC Nyheter.

Søndag spiller Lyn kanskje sin nest siste kamp på Ullevaal på lang tid. Laget møter Vålerenga til et av historiens mest spennende byderby. Neste kamp for Tommy Berntsen & Co er mot Tromsø, også det på Ullevaal.

Det kan være siste kampen aristokraten spiller på svært lang tid. Går klubben konkurs forsvinner nemlig eliteserielaget Lyn fra fotballkartet.

– Hovedregelen er at klubben skal helt til bunns, til den aller laveste divisjonen, har leder i NFFs lovkomité, Steinar Magnus Trovåg, uttalt til Aftenposten.

Lyns Erling Knudtzon koster ifølge klubben to millioner kroner. Det er for lite ifølge Transfermarkts beregninger. (Foto: Scanpix).Lyns Erling Knudtzon koster ifølge klubben to millioner kroner. Det er for lite ifølge Transfermarkts beregninger. (Foto: Scanpix).