- Kan lykkes i Afghanistan

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->General David H. Petraeus, sjefen for de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan. Foto: Scanpix/AP.
General David H. Petraeus, sjefen for de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAmerikanske og britiske militærtopper anerkjenner utfordringene allierte styrker står ovenfor, men sier oppdraget kan lykkes «med betydelige forpliktelser».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

General David Petraeus, sjefen for amerikanske styrker i Irak og Afghanistan, sa sent torsdag at oppdraget i Afghanistan krevde «betydelig forpliktelse over lengre tid», men «kan gjennomføres».

Han britiske kollega uttalte fredag at samtaler med Taliban kan bidra til å takle volden i Afghanistan, som Petraeus nå sier er 60 prosent høyere enn i fjor.

«Utfordringene i Afghanistan er betydelige. Men risikoen er også høy. Og selv om situasjonen utvilsomt er alvorlig er oppdraget fremdeles mulig å gjennomføre», sa Petraeus under en tale i London.

Han talte etter at en større selvmordsaksjon med en bilbombe tok livet av seks italienske soldater og ti sivile afghanere torsdag, i et av de mest dødbringende angrepene mot vestlige styrker i Kabul.

Italias statsminister Silvio Berlusconi sier Italia nå ønsker å begrense antall soldater i Afghanistan, men kun i samråd med sine Nato-allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøye tap

Utenlandske militære dødsfall i Afghanistan er rekordhøyt, minst 366 i 2009, og det økende antallet vestlige soldater som kommer hjem i likposer har sterkt redusert støtten til krigen i Europa og USA.

Petraeus sier militante fra Taliban har «utvidet sin styrke og innflytelse, særlig i steder der det mangler afghanske sikkerhetsstyrker».

«De drar nytte av rimelig god frihet til å bevege seg i grenseområdene, og finansierer sine aktiviteter med narkotikaindustri og donasjoner», sa han i en tale organisert av tankesmia Policy Exchange.

Han la til: «Noe av den [økte volden] kan ha sammenheng med at afghanske styrker og Isaf har vært på offensiven den siste tiden», sa han med henvisning til den Nato-ledede International Security Assistance Force.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtaler med «moderate»

Den britiske kommandøren med ansvar for et program for å forsones med «moderate» elementer av Taliban sier samtaler med menige er en essensiell del av det å gjøre slutt på konflikten.

- Vi må se nøye på de menneskene vi anser for å være våre fiender. Mange av de unge mennene som kjemper mot oss har ikke gjort noe galt, sier generalløytnant Graeme Lamb, som jobbet med Petraeus i Irak, til Independent.

- De har et raseri og innsigelser som ikke har blitt møtt. Det forbedrede livet de forventet har ikke blitt noe av; dette er menneskene vi må snakke med, men vi må sørge for at vi har noe å tilby dem, sa han til avisen.

Generalmajor Nick Carter, som vil ta over ledelsen av de internasjonale styrkene i sør-Afghanistan i november, sier også at det er viktig å vinne den sivile befolkningens hjerter for å lokke dem tilbake til den afghanske staten, ikke Taliban.

- Men jeg innrømmer absolutt at tiden ikke er på vår side, og at vi må kunne vise til en positiv utvikling så snart som overhodet mulig, sa han til BBC radio fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Berusende effekt»

Lederen for den britiske hæren, general David Richards, advarte om at tap for de allierte styrkene ville kunne ha en «berusende effekt» for ekstremister verden rundt.

Det ville overbevise terrorister om at «alt kan være mulig», samtidig som det ville gi en «varig, stor strategisk effekt» på Storbritannias rykte i verden, sa han torsdag, i den første større talen siden han overtok forrige måned.

Richards sa et nederlag ville kunne ha «en fremmedgjørende» effekt på millioner av afghanere, og føre til et nytt oppsving i al-Qaida-inspirert terrorisme.

«Legg til dette den sterkt berusende effekten på ekstremister verden rundt etter det tilsynelatende nederlaget til USA og Nato, den mektigste alliansen i verdens historie, og svekkelsen av disse landene», sa han.

Omkring 100.000 amerikanske og Natoledete styrker er i Afghanistan for å hjelpe regjeringen med å bekjempe Taliban, hvis regime ble kastet i en amerikansk-støttet invasjon i slutten av 2001.