De rikeste stemmer rikt

Erna Solberg leder Stortingets rikeste stortingsgruppe. Foto: SCANPIX
Erna Solberg leder Stortingets rikeste stortingsgruppe. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHøyre har stortingsgruppen som tjener best. – Det gjenspeiles også hos partiets velgere, mener valgforsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Representantene i Høyres nye stortingsgruppe tjener i gjennomsnitt 657.605 kroner i alminnelig inntekt, basert på data fra den nyeste skatteligningen fra 2007.

Det gjør Høyre til Stortingets rikeste stortingsgruppe.

– De rikeste velgerne

Det overrasker ikke valgforsker og professor Anders Todal Jenssen ved NTNU.

– At Høyre har de representantene som tjener best er overhodet ingen overraskelse. Det kommer heller ikke som noen bombe at de på høyresiden i politikken ligger høyere enn Frp, sier han til ABC Nyheter.

– Høyre har også de rikeste velgerne. Her er det altså slik at de rikeste stemmer rikt. Både velgerne og representantene er personer som er høyt utdannet og har bakgrunn fra privat sektor, poengterer han.

Høyre ønsker selv ikke å kommentere tallene, og overlater det til andre.

– Dette ønsker jeg ikke å kommentere, sier Høyres Michael Tetzschner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Påvirker politiske beslutninger

SVs Heikki Holmås kommenterer imidlertid gjerne.

– Dette viser bare enda klarere at Høyre er interessepartiet for dem som har høyest inntekt og de største formuene i landet. De fører en politikk som tiltrekker seg disse folkene, og videre blir også politikken preget av hva slags folk de rekrutterer, mener han.

– Tallene gir nok et riktig bilde, mener Holmås.

Han tror imidlertid ikke høy inntekt vil gjøre det umulig å sette seg godt inn i hvordan fattige opplever hverdagen, men understreker likevel at erfaringer – og da også inntektsnivået en ligger på – har noe å si for hva en vektlegger i politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe pusig at folk som bor på østkanten i Oslo har et annet syn på sosial rettferdighet enn folk fra Frogner. På samme måte er det ikke så rart vi i SV har et annet syn på hva som er viktig enn folk fra Høyre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid nyttig å poengtere at brorparten av representantene ved valget ble gjenvalgt, slik at mesteparten av inntekten hos representantene stammer fra jobben i Stortinget.

KrF på andreplass

Frp blir i denne saken lillebror på høyresiden, men havner imidlertid på tredjeplass – etter KrF.

Kristelig Folkepartis representanter tjener i gjennomsnitt 642.553 kroner, mens Frps stortingsgruppe kan skimte med en snittinntekt på 608.545 kroner.

Arbeiderpartiet tar fjerdeplassen med 575.994 kroner, rett foran Venstres magre stortingsgruppe på to representanter. Borghild Tenden og Trine Skei Grande tjener i snitt 572.008 kroner.

Nederst havner Senterpartiet med en gjennomsnittlig inntekt på 459.297 kroner, et godt stykke bak Sosialistisk Venstreparti, som med sine 522.599 kroner havner på nest siste plass.

– Naturlig

– At Senterpartiet havner nederst når det kommer til snittlønn, er også nokså naturlig. Det speiles også i befolkningen. Mange i Sp har bakgrunn fra landbruket, der både lønnsnivået og mulighetene for avskrivning skiller seg fra resten av befolkningen, sier Todal Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed gir ikke skatteligningstallene den fulle og hele sannhet, da denne kun tar for seg skattbar inntekt og formue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Likevel har en her fanget et mønster som til en viss grad også gjenspeiler seg hos velgerne til partiene, sier han.

Om en ser på medianinntekten, som altså utelukker ekstremt høye og lave inntekter som vil dra gjennomsnittet i en bestemt retning, er mønsteret omtrent det samme.

Den eneste forskjellen er at SV og Sp bytter plass. Det samme gjør Ap og V.

Formuetoppen ligner

Mønsteret finner en også igjen dersom en ser på formuene til stortingsrepresentantene på Stortinget. I alle fall helt på topp.

Høyre er selvsagt rikest om en ser på snittet. Nicolai Astrup med sin formue på 66,4 millioner kroner og Svein Flåtten med formue på 24,2 millioner kroner trekker gjennomsnittet for Høyres stortingsgruppe opp til 3,2 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medianformuen er derimot kroner null, noe som også går igjen i de andre gruppene og Stortinget som helhet.

Arbeiderpartiet inntar andreplassen på formuelisten, med en gjennomsnittlig formue på 689.815 kroner. Her er det hovedsakelig Jonas Gahr Støres formue på 33 millioner kroner som trekker opp snittet.

På formuesiden er det faktisk Sp som inntar tredjeplassen med knappe 130.000 kroner i snitt. Bak følger SV og Frp med drøye 100.000 kroner, før vi finner KrF og V, som kniver om sisteplassen. Der havner KrF med et snitt på 70.580 kroner.