Meny

Obama vil bygge mer fleksibelt rakettforsvar

NY MANN I HUSET: President Barack Obama informerer pressen om at han skrinlegger planene fra sin forgjenger om rakettskjold i Europa. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama går bort fra de eksisterende planene om rakettforsvar i Polen og Tsjekkia. I stedet vil han bygge et mer fleksibelt rakettforsvar.

Endringene var ventet, sier forsker Sverre Lodgaard.

– Vårt klare og faste fokus har vært den trusselen som Irans rakettprogram utgjør, og dette vil fortsatt være grunnlaget og fokuset for det programmet vi presenterer i dag, sa Obama torsdag.

USA vil utplassere avskjæringsraketter og sensorer både på fastlandet og på havet, varsler Obama. Han forsikrer at det nye programmet bygger på kjent og kostnadseffektiv teknologi.

Ny kunnskap

– Denne nye planen vil gi resultater raskere, bygge på kjente systemer og sikre et sterkere forsvar mot faren for rakettangrep enn rakettforsvarsprogrammet som ble lansert i 2007, sa Obama.

USAs forsvarsminister Robert Gates sier målet fortsatt er å utplassere raketter i Øst-Europa innen 2015. Avgjørelsen om å tilpasse systemet ble ifølge ham tatt som følge av ny kunnskap om Irans rakettprogram.

– Det er kort- og mellomdistanseraketter som utgjør den største trusselen fra Irans side, mens langdistanseraketter ikke er en så stor trussel som tidligere antatt, sier Gates.

Støre: Klokt av Obama

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er klokt av Obama-administrasjonen å legge vekk planene om store, faste rakettinstallasjoner i Tsjekkia og Polen.

– Dette viser at administrasjonen har tenkt selv og ikke bare følger sporet fra president George Bush og hans medarbeidere. Obama-administrasjonen har gjort en grunnleggende gjennomgang av hele sakskomplekset og har valgt å ta debatten inn igjen i NATO, sier Støre til NTB.

Ventet

Seniorforsker og tidligere direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, sier at endringene i rakettskjoldplanene var ventet.

– Rakettskjoldet var en republikansk fanesak som president George W. Bush skjøv fram. Obama er mye mer interessert i et samarbeid med Russland, sier han.

– Planene skapte også splid i Europa, noe Bush-administrasjonen også bidro til med sitt snakk om «det nye» og «det gamle» Europa. Obama ønsker å revitalisere alliansene, tilføyer han.

Lite troverdig

Den offisielle amerikanske begrunnelsen for de nye planene, at Iran ikke lenger er opptatt av å utvikle langdistanseraketter, mener Lodgaard er retorikk.

– Jeg har aldri festet mye lit til begrunnelsen om at Iran utviklet raketter som både Israel og USA sa at landet ikke måtte få. Det hadde ikke troverdighet.

– Var det en bløff?

– Det var i hvert fall ikke hele bildet. Men de som driver med utviklingen av systemene var naturligvis interessert i å vise at de duger. Derfor ble systemet utplassert i Alaska med adresse Nord-Korea, og derfor skulle det utplasseres i Tsjekkia og Polen med adresse Iran. Men Obama-administrasjonen er ikke interessert, sier Lodgaard.

Russisk glede

I Moskva sier en talsmann for russisk UD er de amerikanske endringene er gode.

– Hvis USAs administrasjon har revidert sin holdning til rakettskjoldet, er det trolig et positivt tegn for oss, sier UD-talsmann Andrej Nesterenko.

En talsmann for Føderasjonsrådet sier at endringen skyldes Russlands standhaftige motstand.

– Det er en logisk følge av Russlands kompromissløse holdning, sier den utenrikspolitiske talsmannen Mikhail Margelov ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Nesten katastrofe

USAs tidligere FN-ambassadør, republikaneren John Bolton, reagerer meget negativt på de varslede endringene.

– Jeg mener dette er en nesten-katastrofe for USAs forbindelse til østeuropeiske land og mange i NATO. Jeg mener dette er den typen ensidig beslutning som Bush-administrasjonen alltid ble kritisert for, og jeg mener de klare vinnerne er Russland og Iran, sier Bolton ifølge Reuters.

Diplomater i Moskva sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at russiske hauker kan tolke endringene i rakettskjoldplanene som et tegn på amerikansk svakhet. I stedet for å komme USA i møte, kan det hende de vil reagere med å stille nye krav til USA.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus