Meny

- En fare for norske soldater

OMSTRIDT: President Hamid Karzai er svært omstridt, og kontroversen med gjennomføringen av valget fører til økt kritikk. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Jacobsen (SV) mener norske soldaters liv blir satt i fare som følge av valgjukset i Afghanistan.

Fakta om krigen i Afghanistan

* Amerikansk-ledede styrker invaderte høsten 2001 Afghanistan for å fjerne det islamistiske Taliban-regimet fra makten i kjølvannet av terrorangrepet mot USA 11. september samme år.

* Begrunnelsen for invasjonen var at Taliban tillot terrornettverket al-Qaidas folk å oppholde seg i Afghanistan.

* Krigen foregår langs to ulike spor i form av en mindre amerikanskledet styrke (Operation Enduring Freedom) og en langt større internasjonal NATO-ledet stabiliseringsstyrke (ISAF-styrken).

* I dag tjenestegjør 103.000 utenlandske soldater i Afghanistan.

*Mange av de NATO-ledede styrkenes oppdrag i landet er omdiskuterte, særlig når sivile liv går tapt i aksjonene.

*Det danske forsvaret gjør nå alt det kan for å stanse en bok om danske elitesoldaters innsats i landet.

(Kilder: AFP, Reuters, AP, NTB)

(ABC Nyheter): For få dager siden uttrykte den amerikanske forsvarssjefen admiral Mike Mullen at Hamid Karzais manglende legitimitet er en like stor trussel for Afghanistan som Taliban.

Nå uttrykker stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen det samme. Han mener påstander om valgfusk utgjør en fare for livene til norske soldater.

- Allerede blir jo Karzai sett på som Vestens innsatte president. På sikt så går ikke det an. Samtidig gjør det situasjonen for de vestlige i Afghanistan verre, også for våre soldater. Afghanerne skiller jo ikke på amerikanere og andre, sier Jacobsen.

Bjørn Jacobsen i SV mener påstandene om valgfusk gjør det vanskeligere enn noensinne, for Karzai og hans regjering, å si at de har hatt en legitimitet for sin makt.

- Storstilt valgfusk

Internasjonalt har det kommet mye kritikk for Kai Eides håndtering av valget. Foto: Scanpix.Internasjonalt har det kommet mye kritikk for Kai Eides håndtering av valget. Foto: Scanpix.

Den siste uka har konflikten om valgutfallet i Afghanistan nådd nye høyder. Kai Eides nestkommanderende valgte å reise hjem til USA fordi han mener FN må være mye klarere på at valgfusk ikke aksepteres. Kai Eide på sin side mener man må gå stille i dørene, og gjøre det beste ut av situasjonen slik den er.

Nå har EUs valgobservatører konkludert med at det har vært utstrakt juks under presidentvalget 20. august. Så mange som en fjerdedel av stemmene er ifølge EU tvilsomme, og mistanken om utstrakt juks fører til at det internasjonale samfunnet stiller seg avventende til å støtte Afghanistan videre, skriver nyhetsbyrået AFP.

Bjørn Jacobsen følger situasjonen i Afghanistan tett. SV tar til orde for å trekke norske soldater hjem. Foto: Scanpix.Bjørn Jacobsen følger situasjonen i Afghanistan tett. SV tar til orde for å trekke norske soldater hjem. Foto: Scanpix.

- Vi nekter å være en del av et forsøk på massivt valgfusk, sier Phillipe Morillon, en av FNs valgobservatører i følge AFP.

38,7 prosent deltok i valget

Samtidig har den uavhengige valgkommisjonen målt valgdeltakelsen til fattige 38,7 prosent, som gjør at utfallet av valget har enda mindre legitimitet. Valgdeltakelsen tyder på at Talibans strategi med å skremme folk fra å delta i valget var en suksess.

Fremskrittspartiets Morten Høglund er klar på at Norges støtte til en president innblandet i valgfusk er en svært problematisk.

Morten Høglund (Frp) tar til orde for debatt i Stortinget om situasjonen i Afghanistan etter valget. Foto: Scanpix.Morten Høglund (Frp) tar til orde for debatt i Stortinget om situasjonen i Afghanistan etter valget. Foto: Scanpix.

- Denne utviklingen er veldig bekymringsfull. Vi må ha tøffe debatter fremover om hva vi skal gjøre. En sak av denne typen krever gjennomdrøfting i Stortinget, sier Høglund til ABC Nyheter.

Han understreker at det er bred enighet blant norske politikere om bidraget til Afghanistan, og man uansett ikke kan snakke om en særnorsk holdning til påstandene om valgfusk og legitimiteten til Karzais regjering.

- Kan ikke forsvares

- Vi kan ikke forsvare en prosess som ikke holder mål demokratisk. Samtidig er det viktig å avvente FNs rapport om valget, og følge med på hva både FN, Nato og EU konkluderer med i denne saken, sier Høglund.

Høyres Michael Tetzschner understreker også at utviklingen gir grunn til stor bekymring, men minner på om at det finnes andre parametre for Afghanistans utvikling enn de rent demokratiske.

Michael Tetzschner mener etableringen av en fungerende rettsstat er aller viktigst. Foto: Scanpix.Michael Tetzschner mener etableringen av en fungerende rettsstat er aller viktigst. Foto: Scanpix.

- Historisk sett er det først viktig å få på plass en fungerende rettsstat, og så kan man bygge et demokrati. Det må ikke bli slik at vi sammenligner Afghanistan med europeiske stater. Det avgjørende spørsmålet for Afghanistan er jo om retningen og tempoet er tilfredsstillende, sier Tetzschner til ABC Nyheter.

- Må legges press

Også han avventer hva slags dom det FN og EU vil felle over valget i Afghanistan.

- Det internasjonale samfunnet må gjøre seg opp en mening om dette har vært et forsvarlig valg. Man må også vurdere omvalg hvis uregelmessighetene er av systematisk art. Samtidig har jeg stor tiltro til at den nåværende administrasjonen i USA ser an, men presser på for å få et bedre demokrati i Afghanistan.

Ingen av de tre politikerne vil felle noen dom over innsatsen til FNs spesialutsending Kai Eide. Han har kommet under hardt press internasjonalt for å være for nært knyttet til Karzai, og ikke tydelig nok i forhold til å poengtere at valgfusk er uakseptabelt.

Tause om Eides rolle

- Kai Eide har ikke noe annet valg. I sin rolle er han nødt til å være varsom, mener Bjørn Jacobsen, som likevel mener at det må stilles klart strengere krav til Karzai.

- Slik det er nå får de store kjeltringene gå fri hele tida. Det er klart at folk flest legger merke til det. Karzai må foreta arrestasjoner som viser at loven i Afghanistan gjelder for alle. Hvis ikke kan det være spikeren i kista for hele prosjektet, mener Jacobsen.

Avviser storstilt fusk

President Hamid Karzai har gått kraftig ut mot påstandene om utstrakt valgfusk, og ber samtidig de allierte om å ikke involvere seg for mye.

- Jeg håper våre utenlandske venner respekterer det afghanske folket, og lar den uavhengige valgkommisjonen og valgklage-kommisjonen fullføre arbeidet sitt uten innblanding, sier Karzai ifølge AFP.

Han reagerte kraftfullt på påstandene fra EUs valgobservatørene om at tre fjerdedeler av stemmene som er avgitt må regnes som tvilsomme.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus