Meny

- En fare for norske soldater

OMSTRIDT: President Hamid Karzai er svært omstridt, og kontroversen med gjennomføringen av valget fører til økt kritikk. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Jacobsen (SV) mener norske soldaters liv blir satt i fare som følge av valgjukset i Afghanistan.

Fakta om krigen i Afghanistan

* Amerikansk-ledede styrker invaderte høsten 2001 Afghanistan for å fjerne det islamistiske Taliban-regimet fra makten i kjølvannet av terrorangrepet mot USA 11. september samme år.

* Begrunnelsen for invasjonen var at Taliban tillot terrornettverket al-Qaidas folk å oppholde seg i Afghanistan.

* Krigen foregår langs to ulike spor i form av en mindre amerikanskledet styrke (Operation Enduring Freedom) og en langt større internasjonal NATO-ledet stabiliseringsstyrke (ISAF-styrken).

* I dag tjenestegjør 103.000 utenlandske soldater i Afghanistan.

*Mange av de NATO-ledede styrkenes oppdrag i landet er omdiskuterte, særlig når sivile liv går tapt i aksjonene.

*Det danske forsvaret gjør nå alt det kan for å stanse en bok om danske elitesoldaters innsats i landet.

(Kilder: AFP, Reuters, AP, NTB)

(ABC Nyheter): For få dager siden uttrykte den amerikanske forsvarssjefen admiral Mike Mullen at Hamid Karzais manglende legitimitet er en like stor trussel for Afghanistan som Taliban.

Nå uttrykker stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen det samme. Han mener påstander om valgfusk utgjør en fare for livene til norske soldater.

- Allerede blir jo Karzai sett på som Vestens innsatte president. På sikt så går ikke det an. Samtidig gjør det situasjonen for de vestlige i Afghanistan verre, også for våre soldater. Afghanerne skiller jo ikke på amerikanere og andre, sier Jacobsen.

Bjørn Jacobsen i SV mener påstandene om valgfusk gjør det vanskeligere enn noensinne, for Karzai og hans regjering, å si at de har hatt en legitimitet for sin makt.

- Storstilt valgfusk

Internasjonalt har det kommet mye kritikk for Kai Eides håndtering av valget. Foto: Scanpix.Internasjonalt har det kommet mye kritikk for Kai Eides håndtering av valget. Foto: Scanpix.

Den siste uka har konflikten om valgutfallet i Afghanistan nådd nye høyder. Kai Eides nestkommanderende valgte å reise hjem til USA fordi han mener FN må være mye klarere på at valgfusk ikke aksepteres. Kai Eide på sin side mener man må gå stille i dørene, og gjøre det beste ut av situasjonen slik den er.

Nå har EUs valgobservatører konkludert med at det har vært utstrakt juks under presidentvalget 20. august. Så mange som en fjerdedel av stemmene er ifølge EU tvilsomme, og mistanken om utstrakt juks fører til at det internasjonale samfunnet stiller seg avventende til å støtte Afghanistan videre, skriver nyhetsbyrået AFP.

Bjørn Jacobsen følger situasjonen i Afghanistan tett. SV tar til orde for å trekke norske soldater hjem. Foto: Scanpix.Bjørn Jacobsen følger situasjonen i Afghanistan tett. SV tar til orde for å trekke norske soldater hjem. Foto: Scanpix.

- Vi nekter å være en del av et forsøk på massivt valgfusk, sier Phillipe Morillon, en av FNs valgobservatører i følge AFP.

38,7 prosent deltok i valget

Samtidig har den uavhengige valgkommisjonen målt valgdeltakelsen til fattige 38,7 prosent, som gjør at utfallet av valget har enda mindre legitimitet. Valgdeltakelsen tyder på at Talibans strategi med å skremme folk fra å delta i valget var en suksess.

Fremskrittspartiets Morten Høglund er klar på at Norges støtte til en president innblandet i valgfusk er en svært problematisk.

Morten Høglund (Frp) tar til orde for debatt i Stortinget om situasjonen i Afghanistan etter valget. Foto: Scanpix.Morten Høglund (Frp) tar til orde for debatt i Stortinget om situasjonen i Afghanistan etter valget. Foto: Scanpix.

- Denne utviklingen er veldig bekymringsfull. Vi må ha tøffe debatter fremover om hva vi skal gjøre. En sak av denne typen krever gjennomdrøfting i Stortinget, sier Høglund til ABC Nyheter.

Han understreker at det er bred enighet blant norske politikere om bidraget til Afghanistan, og man uansett ikke kan snakke om en særnorsk holdning til påstandene om valgfusk og legitimiteten til Karzais regjering.

- Kan ikke forsvares

- Vi kan ikke forsvare en prosess som ikke holder mål demokratisk. Samtidig er det viktig å avvente FNs rapport om valget, og følge med på hva både FN, Nato og EU konkluderer med i denne saken, sier Høglund.

Høyres Michael Tetzschner understreker også at utviklingen gir grunn til stor bekymring, men minner på om at det finnes andre parametre for Afghanistans utvikling enn de rent demokratiske.

Michael Tetzschner mener etableringen av en fungerende rettsstat er aller viktigst. Foto: Scanpix.Michael Tetzschner mener etableringen av en fungerende rettsstat er aller viktigst. Foto: Scanpix.

- Historisk sett er det først viktig å få på plass en fungerende rettsstat, og så kan man bygge et demokrati. Det må ikke bli slik at vi sammenligner Afghanistan med europeiske stater. Det avgjørende spørsmålet for Afghanistan er jo om retningen og tempoet er tilfredsstillende, sier Tetzschner til ABC Nyheter.

- Må legges press

Også han avventer hva slags dom det FN og EU vil felle over valget i Afghanistan.

- Det internasjonale samfunnet må gjøre seg opp en mening om dette har vært et forsvarlig valg. Man må også vurdere omvalg hvis uregelmessighetene er av systematisk art. Samtidig har jeg stor tiltro til at den nåværende administrasjonen i USA ser an, men presser på for å få et bedre demokrati i Afghanistan.

Ingen av de tre politikerne vil felle noen dom over innsatsen til FNs spesialutsending Kai Eide. Han har kommet under hardt press internasjonalt for å være for nært knyttet til Karzai, og ikke tydelig nok i forhold til å poengtere at valgfusk er uakseptabelt.

Tause om Eides rolle

- Kai Eide har ikke noe annet valg. I sin rolle er han nødt til å være varsom, mener Bjørn Jacobsen, som likevel mener at det må stilles klart strengere krav til Karzai.

- Slik det er nå får de store kjeltringene gå fri hele tida. Det er klart at folk flest legger merke til det. Karzai må foreta arrestasjoner som viser at loven i Afghanistan gjelder for alle. Hvis ikke kan det være spikeren i kista for hele prosjektet, mener Jacobsen.

Avviser storstilt fusk

President Hamid Karzai har gått kraftig ut mot påstandene om utstrakt valgfusk, og ber samtidig de allierte om å ikke involvere seg for mye.

- Jeg håper våre utenlandske venner respekterer det afghanske folket, og lar den uavhengige valgkommisjonen og valgklage-kommisjonen fullføre arbeidet sitt uten innblanding, sier Karzai ifølge AFP.

Han reagerte kraftfullt på påstandene fra EUs valgobservatørene om at tre fjerdedeler av stemmene som er avgitt må regnes som tvilsomme.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend
Siste nytt
14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus