Disse får svineinfluensa- vaksine først

Helsemyndighetenes prioriteringsliste for svineinfluensavaksinen ble lagt frem torsdag. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Helsemyndighetenes prioriteringsliste for svineinfluensavaksinen ble lagt frem torsdag. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGravide, lungesyke, hjertesyke og helsepersonell er blant dem som prioriteres når vaksinen mot svineinfluensa er klar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksinen mot svineinfluensa (H1N1) vil ifølge helsemyndighetene trolig være klar til utsendelse i løpet av oktober.

Fordi vaksinen kommer i ukentlige leveranser gjennom flere måneder, har Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Legemiddelverket kommet med anbefalinger overfor Helse- og omsorgsdepartementet om hvem som bør tilbys vaksinen først.

Anbefalingene ble lagt frem torsdag.

– Jeg har siden Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet om utbrudd av et nytt influensavirus fredag 24. april, fulgt de faglige rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding.

Disse får vaksinen først:

1. Gravide i andre og tredje trimester. Gravide i første trimester med risiko for alvorlig sykdomsforløp kan vaksineres etter nærmere vurdering.

2. Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp i alderen 3-64 år, det vil si de med følgende tilstander:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
 • kroniske luftveissykdommer (inkludert astma med behov for stadig legemiddelbehandling eller innleggelser), spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
 • kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, men ikke bare høyt blodtrykk
 • nedsatt forsvar mot infeksjoner, uansett årsak
 • diabetes mellitus type 1 eller 2
 • kronisk nyresvikt
 • kronisk leversvikt
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
 • svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks over 40 kg/m2

Ved begrenset mengde vaksine, vil de yngste blir vaksinert først. Så snart data fra nye utprøvinger av vaksinen blant små barn foreligger, vil det bli vurdert å vaksinere ned til et halvt års alder.

3. Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp i alderen 65 år og eldre.

Prioritert helsepersonell

Vaksinasjon av prioritert helsepersonell vil begynne samtidig med vaksinasjon av risikogruppene.

Helsemyndighetene anbefaler at helsepersonell tar vaksinen, fordi de kan ha økt risiko for å bli smittet ved at de omgås mange syke mennesker, og fordi det er viktig for samfunnet at helsepersonell unngår å bli syke slik at helsetjenestetilbudet kan opprettholdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksinetilbudet til helsepersonell vil bli gitt i følgende rekkefølge:

 1. Frontlinjepersonell som skal ta imot, undersøke eller behandle pasienter som har akutt sykdom som kan være influensa, for eksempel personell ved legevakter og legekontorer, ambulansepersonell og en del personell i sykehusene.
 2. Helse- og omsorgspersonell som det kan bli kritisk mangel på ved økt sykefravær (for eksempel personell ved intensivavdelinger, sykehjem eller apotek) etter kommunenes og helseforetakenes egne prioriteringer. Veiledning i prioritering er gitt i pandemiplanveilederne for kommuner og helseforetak.
 3. Annet helse- og omsorgspersonell


Én dose kan være nok

«Anbefalingen er basert på kunnskap om sykdommen og dokumentasjonen om vaksinen. Det har også vært lagt vekt på vaksineanbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og amerikanske og europeiske smittevernmyndigheter, samt konklusjoner fra britiske, svenske og nederlandske myndigheter,» skriver helsemyndighetene på nettsiden Pandemi.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene har bestilt 9,4 millioner vaksinedoser, altså nok til at hver nordmann kan få to doser. Den siste tiden har det imidlertid kommet rapporter om at én dose kan gi tilstrekkelig beskyttelse.

- Det er tidlig å si om det er nok med én dose i vaksinasjonsprogrammet, men denne første undersøkelsen antyder at det kan være en mulighet for det, sier administrerende direktør Åge Nærdal i Glaxo SmithKline, legemiddelfirmaet som skal levere vaksinen, til Dagens Medisin.

I forrige måned viste en spørreundersøkelse at seks av ti nordmenn har bestemt seg for å takke nei til vaksinen mot svineinfluensa.