Tsjekkia bekrefter nei til rakettskjold

Tsjekkias statsminister Jan Fischer bekrefter at USA går bort fra planene om et rakettskjold. Foto: Scanpix
Tsjekkias statsminister Jan Fischer bekrefter at USA går bort fra planene om et rakettskjold. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTsjekkias statsminister Jan Fischer bekrefter at USA går bort fra planene om et rakettskjold i det østlige Europa. Polen har også fått beskjed om president Barack Obamas beslutning, sier en tjenestemann i Warszawa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekreftelsene kom torsdag formiddag, etter at den amerikanske avisen Wall Street Journal hadde avslørt at Obama og hans regjering ikke lenger vil gjennomføre det omstridte prosjektet. Obama skulle offisielt kunngjøre beslutningen senere torsdag.

Rakettskjoldet skulle etter planene stå ferdig i 2012. Men prosjektet har vakt voldsomme reaksjoner blant de politiske lederne i Moskva, som mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot Russland.

Polens viseutenriksminister Andrzej Kremer sa torsdag at «det er en realistisk mulighet» for at rakettskjoldet ikke kommer i stand. I Praha bekreftet en tjenestemann at Obama hadde ringt Tsjekkias statsminister Jan Fischer for å drøfte rakettskjoldplanene.

Redusert trussel?

– Irans program for langtrekkende raketter har ikke utviklet seg så raskt som tidligere antatt. Dette reduserer trusselen mot de største delene av USA og mot de viktigste hovedstedene i Europa, het det i Wall Street Journals artikkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når prosjektet nå blir lagt til side, foretar USA en større politisk kursendring fra ekspresident George W. Bushs linje, het det videre.

Bush-regjeringen brukte Irans antatte forsøk på å utvikle atomvåpen som ett av de viktigste argumentene for rakettskjoldet. Det skulle bestå av avskjæringsraketter utplassert i Polen, styrt fra et radaranlegg i Tsjekkia.


Rakettskjoldet skulle etter planene stå ferdig i 2012. Men prosjektet har vakt voldsomme reaksjoner blant de politiske lederne i Moskva, som mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot Russland. Det hjalp ikke at amerikanerne gang på gang forsikret at systemet skulle gi beskyttelse mot angrep fra terrorister.

Ifølge Wall Street Journal lukker ikke Obama-regjeringen døren for prosjektet for godt. Planene om et rakettskjold kan bli vekket til live igjen, hvis Iran for alvor setter i gang utvikling av langtrekkende raketter, skrev avisen torsdag. (©NTB)