Australia rystes av Fritzl-sak

Melbourne-avisen Herald Sun. Foto: Scanpix
Melbourne-avisen Herald Sun. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAustralia har fått sin egen Josef Fritzl-sak, der en mann gjennom 30 år skal ha voldtatt sin egen datter i 30 og fått fire barn med henne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken politi eller påtalemyndighet ville torsdag kommentere detaljene i saken, fordi den nå er til behandling i rettsvesenet. Sosialminister Lisa Neville avviste ifølge Melbourne-avisen Herald Sun krav om at hun må gå av.

Herald Sun og kringkastingsselskapet ABC meldte torsdag at mannen skal ha begynt å forgripe seg på datteren da hun var 11 år gammel. Han truet angivelig med å bruke vold mot jentas mor, hvis hun ikke gjorde som han ville.

Fritzl

Australske medier trakk torsdag sammenligninger mellom overgrepene i delstaten Victoria og lignende saker i andre land. De viste både til Fritzl-affæren i Østerrike og til den såkalte Garrido-saken i USA, der overgrepsmennene fikk barn med sine voldtektsofre.

Mens Philip Garrido voldtok en jente han hadde bortført, skal den ikke navngitte australske overgriperen i likhet med østerrikske Josef Fritzl ha voldtatt sin egen datter. Voldtektene skal ha skjedd nærmest daglig gjennom tre tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette førte til at datteren fødte fire barn, som alle hadde fødselsskader da de kom til verden ved sykehus i Melbourne, og ett av barna døde. Datteren anmeldte faren i 2005, men var for redd for ham til å samarbeide med politifolkene som ble satt til å etterforske saken.

Etterforsket

Ifølge ABC skjedde overgrepene i Latrobe Valley-distriktet i Victoria, som ligger lengst sørvest i Australia. Delstatens regjeringssjef John Brumby sa torsdag at politiet hadde etterforsket rykter om overgrep i området i lang tid.

I nasjonalforsamlingen i Canberra ble sosialminister Lisa Neville bombardert med spørsmål om saken og krav om at hun må trekke seg, noe hun blankt avviste.

– Jeg er ikke en av dem som gir opp så lett, sa Neville.

Opposisjonen mener likevel det blir umulig for henne å fortsette, etter at australske barnevernmyndigheter de siste månedene er blitt anklaget for rot og udugelighet i en rekke saker. Neville må ta ansvaret for disse skandalene og gå av, mener kritikerne. (©NTB)