- Alvorlige anklager mot Israel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil jobbe for at Gaza-rapporten får en grundig behandling i Menneskerettighetsrådet. Foto: Scanpix.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil jobbe for at Gaza-rapporten får en grundig behandling i Menneskerettighetsrådet. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtenriksdepartementet varsler at Norge aktivt vil følge opp Gaza-rapporten i FNs menneskerettighetsråd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det lagt frem en FN-rapport der både Israel og væpnede palestinske grupper anklages for krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i desember og januar. Ifølge den fyldige rapporten er det bevist at Israel begikk krigsforbrytelser, og muligens også forbrytelser mot menneskeheten.

- Kommisjonen har nedlagt et omfattende arbeid som nå krever aktiv oppfølging. Rapporten fremsetter svært alvorlige anklager. Som medlem i FNs menneskerettighetsråd vil vi i første om gang arbeide for at rapporten får en så grundig behandling som mulig når den fremlegges for behandling i Menneskerettighetsrådet 29. september, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Vurderer begge sider

Goldstone-rapporten er basert på flere titall intervjuer og etterforskninger, og konkluderer blant annet med at Israels maktbruk overfor innbyggerne på Gazastripen var uforholdsmessig skjev. I tillegg påpeker den at Israel lot være å ta nødvendige forholdsregler som kunne ha spart mange sivile liv. Samtidig konkluderer kommisjonen også med at palestinske væpnede grupper begikk krigsforbrytelser i konflikten, i tillegg til mulige forbrytelser mot menneskeheten, ved sine gjentatte rakettangrep mot sivile i det sørlige Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg legger merke til at Goldstone-kommisjonen har vurdert begge sider i konflikten. Fra norsk side har vi tidligere understreket behovet for en uavhengig granskning av påstandene om brudd på internasjonal humanitærrett i forbindelse med operasjonen i Gaza tidligere i år, sier utenriksminister Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fra norsk side har vi også lagt vekt på viktigheten av at ansvarlige for eventuelle brudd på humanitærretten blir stilt til ansvar, sier utenriksministeren.

Diplomatisk offensiv

Israel lanserer nå en diplomatisk offensiv mot FN-rapporten

– Vi skal bruke store diplomatiske ressurser internasjonalt for å motvirke de perverse og giftige effektene av rapporten til Goldstone-kommisjonen, sa utenriksdepartementets talsmann Yigal Palmor onsdag.

Israel frykter særlig anbefalingen om at FNs menneskerettighetskommisjon sender rapporten til Den internasjonale straffedomstolen dersom Israel ikke iverksetter en uavhengig gransking. Det kunne ende i tiltaler mot israelske politikere som var involvert i krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å hindre en utvikling som ender med at Israel trekkes for Den internasjonale straffedomstolen i Haag, sier en tjenestemann, ifølge avisa Haaretz.

Nærmere 1.400 palestinere ble drept under krigen. På israelsk side var tallet 13, derav 10 soldater og tre sivile.

Granskningen ble ledet av den sørafrikanske dommeren Richard Goldstone, som tidligere har vært sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstoler for det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

Hamas, som styrer Gazastripen, kaller rapporten ensidig, men de palestinske selvstyremyndighetene aksepterer rapportens konklusjoner.