Forventninger i milliard-klassen

Statsminister Jens Stoltenberg hilser på LO-leder Roar Flåten under Arbeiderpartiets valgvake manda. Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg hilser på LO-leder Roar Flåten under Arbeiderpartiets valgvake manda. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) blir møtt med nye lange kravlister. Forventningene til den neste rødgrønne regjeringen beløper seg til titalls milliarder kroner om alt skal innfris. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-leder Roar Flåthen er ikke snauere enn at han gir LO en del av æren for valgresultatet.

– Det er først og fremst en riktig politikk som har gitt utslaget, og så har LO bidratt med å synliggjøre forskjellene mellom de rødgrønne og de borgerlige, sier Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Flåthen skryter av Stoltenbergs innsats, men sier samtidig at når rundt halvparten av LOs 867.000 medlemmer stemte på Ap, så er det naturlig å få valuta for innsatsen.

Ingen hvile

– Nå begynner de rødgrønnes hverdag for neste periode. Vi kommer ikke til å la regjeringen få hvile lenge på laurbærene. LO vil stille nye krav til regjeringen. Nå må de bevise at det dreier seg om en regjering som jobber med oss og ikke mot oss, sier Flåthen.

LOs liste består av en rekke krav, blant annet kamp mot sosial dumping, tiltak for å fremme flere heltidsjobber og å gjøre det vanskeligere å ansette folk midlertidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktivt eierskap

Flåthen krever dessuten en ny trepartsavtale for inkluderende arbeidsliv, og at regjeringen må strekke seg lenger for å sikre gode ordninger for etter- og videreutdanning.

LO-lederen vil også ha en forsterket handlingsplan for fornybar energi og oppfordrer regjeringen til å bruke det statlige eierskapet i næringslivet aktivt.

Forpliktende plan

Også fra kommunesektoren skjerpes både tonen og kravene. KS-leder Halvdan Skard sier det er på tide at regjeringen innfrir løftet fra Soria Moria-erklæringen om en forpliktende opptrappingsplan for kommuneøkonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kommunene er forpliktet til å lage fireårs budsjetter. Staten bør forplikte seg til å lage en lignende plan, for å skape mer stabile rammer for velferden lokalt. I dag lever kommunene for mye fra hånd til munn. Det går også utover vedlikehold av kommunale bygg, som må med i en opptrappingsplan, sier Skard til Kommunal Rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

9 milliarder

KS krever at regjeringen sprenger rekorden fra den rødgrønne regjeringens første budsjett, da kommunene fikk 5,4 milliarder kroner mer i frie inntekter.

– Våre beregninger viser at 7,5 milliarder kroner mer i frie inntekter er nødvendig for å rette opp den kraftige ubalansen fra 2008, og yte like gode tjenester, sier Skard.

Dessuten mener KS at barnehagereformen er underfinansiert med 1,5 milliarder kroner, og krever at også dette dekkes inn.

KS vil i tillegg ha seg frabedt at midlene øremerkes.

Brukt nok

Men ekspertene har allerede rettet sine advarsler mot å pøse flere penger fra statskassen og inn i økonomien.

Til DN dagen etter den rødgrønne valgseieren sa seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB NOR Markets at økt pengebruk kan presse opp renten.

Og SSB-sjef Øystein Olsen minnet om det uvanlige i at staten de siste årene både har hatt en uvanlig sterk vekst i skatteinntektene og nytt godt av høy oljepris. Når dette har snudd, er det heller ikke rom for økt offentlig vekst, lyder analysen derfra. (©NTB)