Leonard Cohen anno 1970

En noe yngre utgave at Leonard Cohen blir nå tilgjengelig både for øre og øye. Foto: Columbia/SonyBMG (promo)
En noe yngre utgave at Leonard Cohen blir nå tilgjengelig både for øre og øye. Foto: Columbia/SonyBMG (promo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMøt en 35 år gammel Cohen for aller første gang på plate og film.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Live At The Isle Of Wight 1970»«Live At The Isle Of Wight 1970»

(ABC Nyheter): I neste måned gis det ut et historisk konsertopptak av Leonard Cohen - 35 år ung og langhåret. Anledningen er den kanadiske trubadurens opptreden etter Jimi Hendrix' konsert på Isle Of Wight-festivalen i 1970.

En av de aller største

Isle Of Wight-festivalen i 1970 har skrevet seg inn i historiebøkene som en av de aller største festivalene gjennom tidene. Det er anslått at et sted mellom seks- og åtte hundre tusen mennesker fant veien til den lille øya som er lokalisert i Den Engelske Kanal like sør for fastlandet. De skuelystne kom for å oppleve artister som Kris Kristofferson, Supertramp, Procol Harum, Joni Mitchell, The Doors, Miles Davis, Emerson, Lake & Palmer, Ten Years After, The Who, Sly & The Family Stone, Free, Donovan, The Moody Blues, Jethro Tull, Joan Baez, Richie Havens, Jimi Hendrix og, altså, Leonard Cohen.

1970-utgaven av denne festivalen var den siste av tre opprinnelige planlagte festivaler som skulle arrangeres på Isle Of Wight, og trakk flere publikummere enn gigantarrangementer som Woodstock i 1969 og Live Aid i 1985. Den eneste festivalen som angivelig skal ha trukket til seg flere publikummere er Rock In Rio i 1985 hvor rundt 1,5 millioner mennesker deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter suksessen i 1970 ble Isle Of Wight-festivalen etter planen lagt ned, men ble gjenopprettet i 2002 og har vært arrangert hvert år siden. Men ikke med i nærheten av så mange tilskuere som tilfellet var back in the days.

Leonard Cohens opptreden fra Isle Of Wight-scenen i 1970 blir nå for første gang samlet på utgivelsen «Live At The Isle Of Wight 1970», som altså slippes på CD, dobbelt-LP og både på DVD og BluRay 19. oktober.

Tidligere har både Emerson, Lake & Palmer s og The Whos konserter fra festivalen dette året vært ute på plate (sistnevnte også på DVD), begge gitt ut under tittelen «Live At The Isle Of Wight Festival 1970», mens Miles Davis' konsert kom ut på DVD i 2004. Men det er først nå at Leonard Cohens opptreden blir tilgjengelig for allmennheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Temmet hundretusener

Den originale festivalplakaten fra 1970.Den originale festivalplakaten fra 1970.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 02.00, natt til 31. august 1970, ble 35 år gamle Leonard Cohen vekket fra en lur og brutalt plassert på scenen foran mer enn 600 000 oppstemte tilskuere. Et overopphetet publikum hadde akkurat gjort festivalarenaen om til en politisk kamparena som en reaksjon på den pågående Vietnam-krigen. Noen av de aller ivrigste blant konsertgjengerne hadde reagert ved å tråkke ned gjerder og sette fyr på utstyr på og i nærheten av scenen. Mannen som hadde satt folkemassen i ekstase var Jimi Hendrix som nettopp hadde gått av scenen etter å ha levert et av sine eksentriske pyroelektriske show (som for øvrig skulle bli en av hans aller siste før han ble funnet død mindre enn tre uker senere).

Leonard Cohen sto overfor en rimelig tøff oppgave med å temme den absurd store og til dels aggressive folkemengden. Med musikerkolleger som Joan Baez, Kris Kristofferson og Judy Collins trygt plassert bak et forheng på siden av scenen, klarte den kanadiske poeten og singer-songwriteren etter hvert å temme den oppgira folkemassen.

Filmprodusent og Oscar-vinner Murray Lerner var til stede og fikk festet denne og flere av de andre historiske konsertene fra dette årets festival til tape. Kun noe av materialet har vært tilgjengelig for allmenheten til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Columbia Records' A&R-medarbeider og produsent Teo Macero var også til stede, i utgangspunktet for å ta hånd om opptakene av Miles Davis' konsert, men han gjorde i tillegg en god jobb ved å ivareta lydopptakene av Cohens sett.

Den britiske musikkjournalisten og BBC-kommentatoren Sylvie Simmons har skrevet en langt og fyldig artikkel om begivenheten i coverheftet, og avslører blant annet følgende om konserten:

«Det var en strålende opptreden. Lerners kameraer fanget Cohens dominerende tilstedeværelse og hans hypnotiske sjarme, og en intimitet som normalt sett ville vært umulig i sånne ugjestfrie omgivelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magisk

Produsent bak de 39 år gamle opptakene, Bob Johnston, som var med på turen som en del av Cohens følge som representant for hans daværende plateselskap i Nashville, oppsummerer konserten på denne måten:

«Det var magisk, fra første øyeblikk til det siste. Jeg har aldri sett noe tilsvarende. Han [Cohen] var bemerkelsesverdig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opprinnelig 77 minutter lange settet gjengis i redigert versjon både på CD, LP, DVD og BluRay.

Leonard Cohens turnéband som spilte på Isle Of Wight i 1970 kalte seg The Army og besto ellers av musikerne Charlie Daniels (på elektrisk bass og fele), Ron Cornelius (gitar) og Elkin 'Bubba' Fowler (bass og banjo) mens koret talte Corlynn Hanney, Susan Musmanno og Donna Washburn.

CD/LP-versjonen av «Live At The Isle Of Wight 1970» inneholder følgende låter:

1. «Introduction»
2. «Bird On The Wire»
3. Intro to «So Long, Marianne»
4. «So Long, Marianne»
5. Intro: «Let's Renew Ourselves Now... »
6. «You Know Who I Am»
7. Intro to «Poems»
8. «Lady Midnight»
9. «They Locked Up A Man» (poem) / «A Person Who Eats Meat» / Intro
10. «One Of Us Cannot Be Wrong»
11. «The Stranger Song»
12. «Tonight Will Be Fine»
13. «Hey, That's No Way To Say Goodbye»
14. «Diamonds In The Mine»
15. «Suzanne»
16. «Sing Another Song, Boys»
17. «The Partisan»
18. «Famous Blue Raincoat»
19. «Seems So Long Ago, Nancy»

Artikkelen fortsetter under annonsen

DVD/BluRay inneholder følgende låter:

1. Intro: «Diamonds In The Mine»
2. «Famous Blue Raincoat»
3. «It's A Large Nation»
4. «Bird On The Wire»
5. «One Of Us Cannot Be Wrong»
6. «The Stranger Song»
7. «Tonight Will Be Fine»
8. «They've Surrounded The Island»
9. «Hey, That's No Way To Say Goodbye»
10. «Sing Another Song Boys»
11. Judy Collins Introduces «Suzanne»
12. «Suzanne» (se filmklipp under)
13. «Joan Baez On The Isle Of Wight»
14. «The Partisan»
15. «Seems So Long Ago, Nancy»
16. Credits: «So Long, Marianne»

Intervjuer med Bob Johnston, Judy Collins, Joan Baez og Kris Kristofferson er inkludert som bonusmateriale.