Dansk avis utfordrer Forsvaret:

Trykker omstridt krigsbok

Boken «Jæger» kommer ut i dag på papir. Avisen Politiken trykker hele boken som et vedlegg. Ill: People's press
Boken «Jæger» kommer ut i dag på papir. Avisen Politiken trykker hele boken som et vedlegg. Ill: People's press

<pPapiravisen Politiken selges i dag med et omstridt vedlegg. Mot forlagets uttalte ønske trykker de hele boken som det danske Forsvaret vil ha forbudt. ABC Nyheters redaktør avviser å legge den ut digitalt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag toppet striden om boken «Jæger - i krig med eliten» seg. Den danske avisa Politiken offentliggjør hele boken - men kun i sin papirutgave.

- At de har avstått fra publisering på nett av hensyn til forlaget, kan vi i det minste glede oss over. Det vil gjøre det bedre for en eventuelt senere bokutgivelse, sier Jakob Kvist i forlaget People's press, til ABC Nyheter.

- Politiken krenker klart vår opphavsrett. Det har de valgt å gjøre og det vil vi forholde oss til senere. I første omgang handler det for oss om å forberede vår egen sak i retten i morgen. Det bruker vi nå all vår energi på, sier Kvist.

I går kunne ABC Nyheter som eneste norske medium trykke utdrag av boken, med velsignelse fra forlaget People's press.

I det norske Forsvarsdepartementet sier talsmann Christian Øverli at de ble informert om saken gjennom media.

- Vi har ikke lest boken og har derfor ikke vurdert innholdet, sier han.

Politikens redaktør argumenterer i dag med at det drastiske skrittet å trykke en hel bok - og mot forlagets erklærte ønske, egentlig er et forsvar for ytringsfriheten og at det ikke er krigsmakten som skal bestemme hva som skrives.

- Ikke i ABC Nyheter

Elitesoldaten Thomas Rathsack skrev bok om livet i de danske spesialstyrkene. Nå trykkers den av en avis. Foto: ScanpixElitesoldaten Thomas Rathsack skrev bok om livet i de danske spesialstyrkene. Nå trykkers den av en avis. Foto: Scanpix

Men ABC Nyheters redaktør Herman Berg, avviser muligheten om å publisere hele boken digitalt - selv om redaksjonen har boken.

- Vi var det første norske mediet som bragte utdrag fra den danske boken. Vi gjorde det fordi vi synes innholdet har offentlighetens interesse, ikke minst fordi norske soldater også er engasjert i Afghanistan.

- Imidlertid er det et ganske ekstremt tiltak å trykke hele boken. Ifølge det danske forlaget som skal gi ut boken har ikke Politiken fått lov til å trykke hele produktet, men kun utdrag fra den. Det er uaktuelt for oss å gjøre dette, sier Berg.

- Vi følger vanlig sitatpraksis som vi gjør ellers, uten at det bryter opphavsretten.

- Politiken argumenterer at de 'sikrer og understreker offentlighetens rett til å følge med'. Avisen virker å være i en ekstrem situasjon på grunn av trusler om potensiell ransaking fra det danske forsvaret. Forsvarets krav om ransaking og forbud mot bokutgivelsen skal København Byret ta stilling til torsdag.

- Derfor har Politiken trykket hele boken i dagens utgave av avisen, med referanse til presse- og informasjonsfriheten, sier ABC Nyheters redaktør.

Les også: Skrev bok, mistet jobben

- Utelukker ikke flere utdrag

I et brev til de danske redaktørene ba den danske forsvarssjefen, admiral Tim Sloth Jørgensen, mandag om at mediene skulle vise tilbakeholdenhet med å viderebringe opplysninger fra boken.

«Boken inneholder opplysninger som etter vår faste overbevisning både selvstendig og sett i sammenheng, vil kunne skade vår sikkerhet hvis de kommer i gale hender», skriver admiralen.

Selv om ABC Nyheters redaktør avviser å følge Politikens eksempel, så utelukker han ikke at en vil publisere andre utdrag fra boken om livet i de danske spesialstyrkene:

- Det kan være aktuelt, men blir vurdert i forbindelse med eventuelt flere saker som vi publiserer, sier Herman Berg.

Les utdragene her: Den farlige boken

Kommentarer fra Jakob Kvist og Christian Øverli lagt til klokken 15.01

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus