Ashoks skjebne avgjøres i dag

Ashok og besteforeldrene har flyktet til India. Her har han fått besøk av vennen Jonatan fra Lørenskog. Onsdag vil Høyesterett avgjøre Ashoks fremtid. (Foto: Jørgen Hernholm)
Ashok og besteforeldrene har flyktet til India. Her har han fått besøk av vennen Jonatan fra Lørenskog. Onsdag vil Høyesterett avgjøre Ashoks fremtid. (Foto: Jørgen Hernholm)

<pI 2006 ble 13 år gamle Ashok sendt tilbake til Sri Lanka. Nå skal Høyesterett endelig avgjøre om 16-åringen kan få opphold på humanitært grunnlag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 24. mai 2006 ble 13 år gamle Ashok Jegatheeswaran hentet av politiet hjemme hos fosterfamilien sin på Fjellhamar.

Han hadde da bodd i Norge i fire år. Ashok ble sendt tilbake til Sri Lanka, et land som er sterkt preget av borgerkrig.

- Hindre liknende saker

Utlendingsnemnda bestemte å sende ham hjem ut fra at de mente foreldrene hadde sendt ham hit i håp om å få opphold selv.

- Det er fattet et lovlig vedtak om at han skal sendes ut og det er hans familie som boikotter det. Det er i norske interesser å forhindre at lignende saker skjer i fremtiden, sa nemndleder Unni Mette Vårdal i Utlendingsnemnda til TV 2 etter at vedtaket ble fattet.

Humanitært grunnlag

Vedtaket vakte sterke reaksjoner, også blant politikere.

Saken har vært oppe i både tingretten og lagmannsretten, uten at vedtaket ble endret.

Saken ble deretter anket til Høyesterett for å ta en vurdering om Ashok kan få opphold på humanitært grunnlag på barnekonvensjonen og uttalelser fra FNs barnekomité. Tirsdag startet Høyesterett sin behandling av saken.

Klasse 8B ved Fjellsrud skole møtte opp i Oslo tingrett for å følge rettssaken. Nå behandles saken i Høyesterett.Klasse 8B ved Fjellsrud skole møtte opp i Oslo tingrett for å følge rettssaken. Nå behandles saken i Høyesterett.

Flyktet til India

Sammen med sine besteforeldre har Ashok flyktet fra Sri Lanka til India. Nå befinner han seg alene i Chennai.

– De som traff Ashok i Colombo så at den flotte gutten var desillusjonert. Heldigvis ser det bedre ut i India, men vi må følge tett opp. Han er alene, men vi har fått han inn på internasjonal internatskole som vi følger opp med vår flyktningkonsulent, sier ordfører i Lørenskog kommune, Åge Tovan, til rb.no.

- Vi føler et ansvar

Hele lokalsamfunnet har engasjert seg i saken. Onsdag er siste dag for behandling av saken i Høyesterett, og man forventer et snarlig resultat. Ordføreren lover å følge opp saken uansett utfall:

– Vi føler et ansvar for Ashok. Vi skal gjøre så godt vi kan så lenge jeg er ordfører. Det er en tverrpolitisk holdning, og det er også en holdning i befolkningen i Lørenskog, sier Tovan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus