Verdens ende i Dubai

Finanskrisen har fått «The World» til å gå dukken. Øyene har nå blitt verdens dyreste sjøfartshinder. Foto: Nakheel.
Finanskrisen har fått «The World» til å gå dukken. Øyene har nå blitt verdens dyreste sjøfartshinder. Foto: Nakheel.

<pEngland er forlatt, Australia og New Zealand har smeltet sammen og mannen som kjøpte Irland har tatt livet av seg. Nå gir Dubai opp prestisjeprosjektet «The World»</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Det skulle være Dubais store prestisjeprosjekt. 300 kunstige sandøyer utenfor kysten av Dubai, formet som en kopi av jordens landmasser. Her skulle rikfolk og kjendiser fra hele verden kjøpe land og boltre seg i en perfekt miniverden omgitt av et azurblått hav.

Optimismen var stor da «The World» ble påbegynt i september 2003. Seks år og 326 millioner kubikkmeter sand senere er verdens ende nær. Bokstavelig talt.

Verden er tom, England forlatt, Australia og New Zealand har smeltet sammen og mannen som har kjøpt Irland tok livet sitt i februar på grunn av økonomiske problemer.

The Worlds første og eneste bebygde øy. Foto: Wikipedia.The Worlds første og eneste bebygde øy. Foto: Wikipedia.

Det var ikke kjendiser som kjøpte seg inn i «The World». Det var ambisiøse investorer som håpet å tjene seg rike. Slik gikk det ikke, og ordlyden ble «stopp verden, jeg vil av!»

Nå har utviklingen av det som skulle bli et storslått øyparadis stoppet helt opp.

– The World har blitt avsluttet. Det ser ikke engang ut som verden. I bunn og grunn er det bare én øy som ivaretas. Og den skal være eid av sjeiken (av Dubai). Resten ser bare ut som en haug med møkk, hevder en lokal eiendomsmegler overfor avisen The Times.

Hardt rammet

Den globale nedturen i verdensøkonomien har rammet Dubai hardt. Mange av landets byggeprosjekter er foreløpig lagt på is. Eiendomsprisene i emiratet har også fått seg et kraftig støkk.

Ifølge den kvartalsvise oversikten over utviklingen i boligpriser utført av Global Property Guide har boligprisene i Dubai sunket med 49 prosent på bare ett år. På palmeøya «Palm Jumeurah» har prisen på boliger falt med 60 prosent siden nyttår.

Analytikerne til den sveitsiske banken UBS venter at husprisene vil falle ytterligere 20 prosent.

Flere analytikere mener at selv om verdensøkonomien henter seg inn igjen, vil aldri Dubai komme tilbake ettersom landet bare har bygget for luksus og dermed er ekstra sårbart for økonomiske nedturer.

Offisielt har ingen av Dubais store prosjekter blitt kansellert. De har bare blitt forsinket.

Ifølge NA24 tok det Dubais leder sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum seks måneder å adressere finanskrisen offentlig.

I en sjelden uttalelse til media i forrige uke lovet sjeiken å styre emiratet gjennom problemene og sørge for å være mer måteholden med storslåtte byggeprosjekter.

Personvernpolicy