Søker feil etter grov valg-bom

<pNRK og Dagbladets valgdagsmåling var helbom på flere punkter. Synovate leverte målingen. De er fortvilet etter bommen og forsøker nå å finne ut hva som gikk galt.</p

Håkon Kavli og Synovate hadde store problemer og valgdagsmålingen deres var helbom på flere punkter. Foto: Scanpix
Håkon Kavli og Synovate hadde store problemer og valgdagsmålingen deres var helbom på flere punkter. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er åpenbart noe feil i systemet et sted, og den leter vi etter nå. Det er jo lettere å lete når vi har en fasit å måle mot, sier Håkon Kavli i Synovate Norge til Finansavisen.

For flere av partiene er avvikene store på Synovates måling. Målingen tilsa blant annet et resultat for SV på nær 10 prosents oppslutning. Men da 99,9 prosent av stemmene var telt opp, hadde SV 6,2 prosent, nesten fire prosentpoeng under Synovates valgdagsmåling. Synovate fanget heller ikke opp at Arbeiderpartiet gjorde det så bra som de gjorde.

Kavli har foreløpig ikke regnet ut hvor stor feilen var i snitt, men ifølge Finansavisen ligger de an til å bomme med 1,56 prosentpoeng i snitt per parti i år. Til sammenligning bommet TNS Gallup, som utførte TV 2s måling, med 0,66 prosentpoeng i snitt.

– Jeg gratulerer Gallup med nok et fint resultat, sier Kavli, som håper på fornyet tillit når mediene skal bestille ny valgdagsmåling ved neste stortingsvalg.

I en valgdagsmåling svarer folk på hva de faktisk har stemt på valgdagen, i motsetning til i en meningsmåling, der de oppgir hva de ville stemt dersom det var valg. (©NTB)