- Rasisme bak Obama-kritikk

Tidligere president Jimmy Carter mener rasisme ligger bak den siste tidens beske kritikk mot USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix/AFP.
Tidligere president Jimmy Carter mener rasisme ligger bak den siste tidens beske kritikk mot USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRasisme er drivkraften bak den rasende kritikken mot president Barack Obama, sier tidligere president Jimmy Carter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror en overveldende andel av det intenst demonstrerte fiendskapet mot president Barack Obama er basert på det faktum at han er en svart mann, at han er afrikansk-amerikaner, sa Carter (84) til NBC fjernsyn.

- Jeg bor i sør, og jeg har sett sørstatene komme langt, la Carter til.

- Men den rasistiske tilbøyeligheten finnes fremdeles, og jeg tror det har kommet opp til overflaten på grunn av en tro blant mange hvite mennesker, ikke bare i Sør, men over hele landet, på at afrikansk-amerikanere ikke er kvalifisert til å lede denne stolte nasjonen.

- Det er en avskyelig tilstand, som volder meg sorg og bekymrer meg dypt, la Carter til.

Carters bemerkninger kommer etter en uke der den republikanske kongressmannen Joe Wilson ropte «du lyver» til presidenten under en tale, og tusener protesterte mot Obama-regjeringens politikk i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere demokratiske kongressmenn og politiske kommentatorer har pekt på trendene, som forstyrrelser på møter, bæring av våpen i demonstrasjoner og predikanter som har ledet forsamlinger i bønn om at Obama skal dø, og advart om farene som ligger i disse.

- Det er noe på gang i landet, et stygt hat rettet mot Barack Obama, landets første afrikansk-amerikanske president, som tar fra en pusten, skriver kommentatoren Colbert King i Washington Post.

- Turbulens

For New York Times' kommentator Maureen Dows var representanten fra South Carolina sitt utbrudd om at Obama lyver noe som viste at Obama står «i sentrum for en periode med raseturbulens utløst av hans vei til makten», skrev hun.

«Presidenten er den ultimate borgerrettsskikkelsen, en svart mann hvis legitimitet stadig trekkes i tvil av forrykte utgrupper».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


På leting etter hva som ligger bak de sinte utbruddene fra hvite, middelaldrende og eldre amerikanere ved kongressmedlemmenes møter i samfunnshus om helsereformen denne sommeren peker den demokratiske kongressrepresentanten Charles Rangel også på rasisme.

- Noen amerikanere har ennå ikke kommet over det faktum at Obama er president for USA. De går til sengs og spør seg, «hvordan skjedde dette?», sa Rangel tidligere denne måneden. Andre svarte demokratiske representanter sa seg enige.

- Skremselsstrategi

Men for Obamas motstandere er erklæringene om «rasisme» ikke noe annet enn et politisk forsøk på å kvele opposisjonen.

- Det er en skremselsstrategi. Når du angriper noen ved å kalle dem rasister eller homofobe er det en måte å få dem til å tie på, sier Brendan Steinhauser, koordinator for Freedom Works, som organiserte den første større demonstrasjonen mot Obama i Washington denne helgen.

- Bevegelsen består av mennesker som er motstandere av stor statsmakt, sier Steinhauser, og beskriver hvordan titusenvis av demonstranter kom sammen i Washington.

- Ideen om at folk forsøker å bringe rase inn i dette spørsmålet er fullstendig latterlig.