Tester svineinfluensa-vaksine i Bergen

Her settes vaksinen i Frankrike. Foto: Afp/Scanpix.
Her settes vaksinen i Frankrike. Foto: Afp/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAnsatte ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen blir de første her i landet som får prøvd ut den nye vaksinen mot svineinfluensa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset har 8.000 ansatte. Alle blir anbefalt å vaksinere seg. I tillegg vil det bli tatt blodprøve av 550 personer for å se hvilken beskyttelseseffekt vaksinen har, skriver Bergens Tidende.

Alle ansatte som blir vaksinert mot svineinfluensa, også kalt influensa A (H1N1), blir bedt om å rapportere inn alle reaksjoner og bivirkninger etter vaksinen.

Det er ventet at de første vaksinedosene blir levert til Norge i neste måned. Helsepersonell blir blant de første gruppene som skal vaksineres.

I mellomtiden venter ekspertene på å få prosjektet formelt godkjent, slik at kartlegging kan begynne med én gang de første vaksinedosene er gitt. Kartleggingen skal gjennomføres av Influensasenteret ved Universitetet i Bergen, i samarbeid med Helse Bergen.

– Vi regner med at kartleggingen vil gi oss verdifull kunnskap om hvilke bivirkninger denne typen vaksine kan gi. Dessuten vil det øke tryggheten for dem som vaksineres, sier smittevernoverlege Per Espen Akselsen ved Haukeland universitetssjukehus.

Bergen er imidlertid ikke først ut i verden med tester av den nye svineinfluensavaksinen. Den siste uken har det kommet tre ulike internasjonale studier. Alle konkluderer med at vaksinen er svært effektiv. (©NTB)