Meny

Bruker 1,5 tonn heroin årlig

BESLAG: Tollvesenet tar to til tre prosent av alle heroin på vei til Norge. Bildet er fra et rekordbeslag på Svinesund. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn bruker 1,5 tonn heroin årlig, ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning.

Tollvesenet beslaglegger bare 2-3 prosent av denne mengden.

Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus, har på oppdrag av Tollvesenet beregnet hvor mye heroin som brukes i året.

For å komme fram til anslaget har ekspertene beregnet hvor mange heroinmisbrukere det er i Norge.

Dette tallet er så multiplisert med den antatte mengden stoff en person vil misbruke i løpet av et år.

Vil ha kunnskap

Ekspertene har tatt hensyn til at det er ulike typer heroinmisbrukere, for eksempel at en gruppe anses som tunge misbrukere. I tillegg har de tatt høyde for at det er ulike måter å innta stoffet på.

I rapporten fastslår Sirus at det er et stort narkotikapress mot Norge. Tollvesenet bestilte rapporten for å se potensialet for å øke beslagene.

– For oss har det vært viktig å skaffe oss et best mulig kunnskapsgrunnlag for bekjempelse av heroinsmuglingen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Heroin fra Afghanistan

Rapporten beskrives som et nybrottsarbeid i norsk sammenheng. Også internasjonalt er det få undersøkelser av denne typen.

Siden 2002 har Tollvesenet i gjennomsnitt beslaglagt mellom 2 og 3 prosent av beregnet forbruk. Toppåret var 2006, da det ble beslaglagt 6 prosent, mens i 2007 ble det tatt under 1 prosent.

Røse sier heroinbeslag i Norge er høyere sammenlignet med andre land. Heroinen kommer hovedsakelig fra Afghanistan.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus