SV kan bli taperen

KJEMPER MOT STERKT AP: Kristin Halvorsen og nestleder Bård Vegard Solhjell kan få en tøff jobb i regjeringsforhandlingene. Foto: Scanpix.
KJEMPER MOT STERKT AP: Kristin Halvorsen og nestleder Bård Vegard Solhjell kan få en tøff jobb i regjeringsforhandlingene. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTøffe forhandlinger om regjeringens sammensetning venter SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ville hun ikke svare på spørsmål om regjeringens sammensetning eller kommende forhandlinger om en ny politisk plattform. Hun nøyde seg med å si at det ikke bare er antall statsråder som teller, men også hvor tunge departementene er.

Sp-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete, gikk langt i å kreve at Senterpartiet får like mange statsråder som SV.

Regjeringssjefen Jens Stoltenberg (Ap) er også opptatt av kjøttvekta: Partienes oppslutning skal avgjøre hvor stor innflytelse de skal ha i regjering. Da hjelper det lite at Halvorsen insisterer på at valgresultatet var en oppslutning om rødgrønn politikk og ikke for Arbeiderpartiets politikk.

Styrken må avspeiles

– Alle de tre partiene er enige om at partienes tilslutning må avspeiles i den politikken regjeringen fører. Det er noe vi har håndtert på en god måte de siste fire årene, og som jeg føler meg trygg på at vi skal klare å håndtere de neste fire årene også, sier Stoltenberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart at valgresultatet må få noen konsekvenser. Slik sett må vi diskutere regjeringens sammensetning ut fra de konsekvensene, slår Navarsete fast overfor NTB.

I dag har SV en statsråd mer enn Sp. Ved valget fikk de like mange representanter, men SV er større enn Sp med rundt 700 flere velgere.

Skal matematikken legges til grunn, kan Ap kreve flere statsråder. Dersom partiet tar én fra SV, vil de to småpartiene i regjeringen bestyre like mange departementer hver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil videre kan Halvorsen trøste seg med at Høyre-leder Erna Solberg tror at SV vil få mer gjennomslag.

– Min erfaring med flerpartiregjeringer er at regjeringspartier i trøbbel gjerne får mer gjennomslag, ikke mindre, sier hun til NTB.

Sentrum forvitrer

Valget førte til et storting der sentrumspartiene er sterkt svekket. Nå blir det Kristelig Folkepartis hovedoppgave å stå mellom de røde og blå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Halvorsen er ikke i tvil om at vi vil se en helt annen opposisjon de neste fire årene enn den vi har sett siden 2005. Hun tror dette kan slå positivt ut for SV.

KrF Høybråten gjorde det mandag klart at KrF ikke vil satse på samarbeid med Frp.

Sentrums tilbakegang gjør det også vanskeligere for Høyre å bygge bru mellom sentrum og Frp. En samlet Høyre-ledelse forsikret tirsdag at bestrebelsene vil fortsette.

Per-Kristian Foss advarer mot overdrevne forestillinger om sentrums død i norsk politikk.

– Vel er Venstre svekket i Stortinget. Utenfor Stortinget er ikke Venstre nødvendigvis svekket, og husk: Venstre har reist seg før, sier den tidligere finansministeren til NTB.

Lanserte Skei Grande

Valgets store taper, Venstre-leder Lars Sponheim, møtte pressen tirsdag etter at han nærmest gikk i dekning i sjokktilstand natt til tirsdag. Venstre falt nesten ut av Stortinget, og Sponheim selv fikk «sparken» av velgerne i Hordaland.

Dagen derpå innrømmet han at valgresultatet kom som et sjokk. Han benyttet også anledningen til å lansere Trine Skei Grande som sin etterfølger. Hun er i dag partiets første nestleder og ble valgt inn på Stortinget fra Oslo.