I strupen på musikerkolleger

Lily Allen synes ikke at fildeling er greit og går i strupen på eldre musikerkolleger. Her fra stjernens konsert på Øyafestivalen i forrige måned. Foto: Anders Arntsen (ABC Nyheter)
Lily Allen synes ikke at fildeling er greit og går i strupen på eldre musikerkolleger. Her fra stjernens konsert på Øyafestivalen i forrige måned. Foto: Anders Arntsen (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pYngre går mot eldre artister i fildelingsdebatten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtter Lily Allen i kampen mot fildeling. Foto: Bloody Chamber Music (promo)Støtter Lily Allen i kampen mot fildeling. Foto: Bloody Chamber Music (promo)

(ABC Nyheter): Lily Allen og Patrick Wolf støtter ikke sine musikerkolleger Ed O'Brien fra Radiohead, Dave Rowntree fra Blur, Nick Mason fra Pink Floyd, Kate Nash og Billy Bragg som i forrige uke gikk ut med uventet støtte til fildelere.

Både Allen og Wolf går nå begge ut gjennom sine respektive MySpace-sider med kritikk mot artistene som gjennom artistorganisasjonen FAC (The Featured Artists Coalition) tok fildelernes side i kampen mot ulovlig distribusjon av musikk og andre åndsverk som kommer innunder åndsverkloven.

Hjelper ikke musikkindustrien

«Dette hjelper ikke musikkindustrien», skriver stjernen i sin blogg på MySpace.

«Jeg mener at piratkopiering av musikk har en farlig effekt på den britiske musikkbransjen, men noen virkelig rike og suksessfylte artister, som Nick Nason fra Pink Floyd og Ed O'Brien fra Radiohead, synes ikke å mene det», skriver Allen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«FAC sier også at den synes fildeling er flott fordi det gir oss «en ny generasjon av fans». Dette er sikkert flott dersom du er en stor artist som befinner deg på tampen av karrieren med mengder av album som kan introduseres for en ny publikumsgruppe, men nyetablerte artister deler ikke denne luksusen», fortsetter hun.

Viser ingen vilje

Hun tilføyer at dette synes å være tilfellet for mange av de veletablerte artistene, og at de ikke viser vilje til å ivareta sine etterkommere: «Det som FAC i teorien sier er «vi har det bra, vi har gjort det, så fildeling er flott». Det er ikke rettferdig overfor ferske aktører i markedet som forsøker å skape seg en karriere i denne bransjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lily Allen avslutter ved å skrive at hun akter å involvere seg i krigen mot de ulovlige fildelerne, og retter følgende linjer til andre artister: «Fildeling er ikke greit for den britiske musikkindustrien. Vi trenger å finne nye metoder slik at vi kan hjelpe forbrukerne til å få adgang til og muligheter til å kjøpe musikk på lovlig vis. Men å si at fildeling er greit hjelper ikke noen - og definitivt ikke den britiske musikkbransjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lily Allen får støtte av musikerkollega Patrick Wolf, som kommer med en støtteerklæring på sine egne MySpace-sider i dag. Han oppfordrer fans til å kjøpe musikken sin på lovlig vis og viser til at de økonomiske vikårene for mange av dagens ferskere artister ikke er spesielt god.

Et synkende skip

«Jeg har virkelig blitt inspirert av hva Lily skriver i sin blogg. Jeg kan bare gjøre mitt beste ved å si at jeg befinner meg om bord i det samme skipet som deg, og at fartøyet er i ferd med å synke. Men hva er vel livet uten håp? La oss starte en ny fremtid... tenk på hvor all den flotte musikken kommer fra», skriver han.

«Gjør hva du kan for å forsvare musikken som du elsker. Invester i fysiske kjøp, tenk på maskineriet som ligger bak det å gjøre ditt favorittband så fantastisk og inspirerende... og på hva som må til for at de skal kunne fortsette å tjene til livets opphold - akkurat som du selv gjør».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Patrick Wolf skriver videre at han ikke tror på at fri musikkstreaming gjennom tjenester som Spotify vil generere nok inntekter til musikerne, verken gjennom annonser eller abonnementer. Han tror ikke dette er svaret på hvordan bransjen bør imøtegå fildelerne.

«Jeg fatter fremdeles ikke hvordan Spotify mener å kunne gjøre opp for tapene. Jeg kjenner ingen som faktisk har kjøpt et abonnement hos dem. Når det ikke kommer noen penger inn, får vel heller ingen betalt? Det ender med at ingen betaler regningene for deg, og du ender opp som hjemløs», understreker han avslutningsvis.

Hva mener du? Har Lily Allen og Patrick Wolf et poeng? Eller er deres eldre musikerkolleger i Radiohead, Blur og Pink Floyd inne på rett spor? Diskuter temaet i debattfeltet under.