En diva returnerer

Dame Shirley Bassey er tilbake i rampelyset denne høsten etter 20 år. Foto: Lionel Cironneau (AP Photo/Scanpix)
Dame Shirley Bassey er tilbake i rampelyset denne høsten etter 20 år. Foto: Lionel Cironneau (AP Photo/Scanpix)

<pWales' store diva er tilbake etter 20 år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her fra en Røde Kors-galla i Monaco i sommer. Foto: Lionel Cironneau (AP Photo/Scanpix)Her fra en Røde Kors-galla i Monaco i sommer. Foto: Lionel Cironneau (AP Photo/Scanpix)

(ABC Nyheter): Storbritannias mest suksessrike kvinnelige artist gjennom tidene, Shirley Bassey (72), returnerer etter 20 år borte fra platemarkedet, melder Music-News.

Legendens nye album har fått tittelen «The Performance» og slippes 9. november gjennom Geffen Records, som er et selskap med distribusjon gjennom Universal Music.

Første på 20 år

Dame Shirley Bassey, som hun har vært titulert i ti år, kommer med dette med sitt første studioalbum på over 20 år. Produsenten er ingen ringere enn David Arnold, mest kjent for sitt arbeid med filmmusikken til en rekke James Bond-filmer. Albumet inneholder 11 nye låter.

På låtskriversiden har Bassey fått hjelp fra størrelser som Manic Street Preachers, Pet Shop Boys, Rufus Wainwright, KT Tunstall og Gary Barlow fra Take That. Albumet vil også inneholde en ny sang signert James Bond-komponist John Barry i samarbeid med Don Black. Dette er første nye sang som de to har spesialskrevet for Shirley Basseys stemme siden «Diamonds Are Forever», temalåten til James Bond-filmen med samme navn og som hadde premiere i 1971.

- Alle disse sangene var bare ordinære sanger helt til Dame Shirley Bassey sang dem, sier produsent David Arnold.

- Nå er de Shirley Bassey-sanger - forhåpentligvis samtidige klassikere - akkurat som stemmen hennes, understreker han.

Fremdeles unik stemme

- Det er noe med en Bassey-fremførelse som kan blåse vinden bort fra seilene dine, få deg til å le, få deg til å gråte, inkludere deg i vitsen eller bli henvist til et mer eksotisk sted. Jeg har forsøkt å lage en plate for å få frem det beste med den stemmen og som kan måle seg med hennes andre klassiske innspillinger. Det finnes ingen neste Shirley Bassey. Det har det heller aldri vært og jeg betviler at det vil komme til å bli noen andre enn henne. Hun er like unik og vidunderlig i dag som hun noen sinne har vært og jeg håper at hun med denne platen vil nå ut til et publikum som kanskje ikke har hørt henne før. Så de kan si «hun har det!». Mens fans fra fortiden kan si «hun har det fremdeles!».

Gjennom karrieren har Shirley Bassey solgt mer enn 135 millioner plater. Hun har hatt en formidabel platekarriere, og er blant annet den eneste artisten som har fått lov til å synge temalåten til James Bond-filmer hele tre ganger: «Goldfinger» (1964), «Diamonds Are Forever» (1971) og «Moonraker» (1979).

En hitmaskin

Blant hennes øvrige store hits finner vi «Banana Boat Song» (1957), «Kiss Me, Honey, Honey, Kiss Me» (1958), «Love For Sale» (1959), «My Funny Valentine» (1959), «If You Go Away» (1967), «Big Spender» (1967), «Can't Take My Eyes Off You» (1976), «All By Myself» (1982), «The Rhythm Divine» (sammen med Yello, 1987) og «History Repeating» (sammen med Propellerheads, 1997).

Shirley Bassey har i tillegg mottatt en rekke priser, og ble i tillegg adlet til DBE (Dame of the British Empire) av Dronning Elizabeth II i 1999.

Personvernpolicy