Skokaster løslatt

Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi ble berømt da han kastet skoene sine mot den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush. Foto: Scanpix/AFP.
Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi ble berømt da han kastet skoene sine mot den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush. Foto: Scanpix/AFP.

<pMuntazer al-Zaidi, den irakiske tv-reporteren som ble fengslet for å ha kastet skoene sine på USAs tidligere president George W. Bush, ble tirsdag løslatt etter ni måneder i fengsel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zaidi har sittet fengslet siden han ropte «dette er farvel-kysset, din hund» til Bush 14. desember i fjor, sekunder før han kastet sine sko mot mannen som beordret invasjon og okkupasjon av Irak for seks og et halvt år siden.

- Han er løslatt og venter nå på å samle sammen sine eiendeler, sa reporterens bror Uday til AFP tirsdag formiddag.

Zaidi (30) skulle ha blitt løslatt mandag, men rettslig byråkrati utsatte hjemkomsten. Selv om fengselsstraffen var utløpt er det vanlig for fanger i Irak å se friheten utsatt i flere ekstra dager i påvente av at de nødvendige rettsdokumentene undertegnes og godkjennes.

Zaidi ble først dømt til tre års fengsel for å ha angrepet en utenlandsk statsleder, men fikk fengselsstraffen redusert til et år etter anke. Dommen ble videre redusert på grunn av god oppførsel.

Uday sier broren er ventet å besøke fjernsynskanalen Al-Baghdadia, der han jobbet da angrepet skjedde, før han gjenforenes med resten av familien.

Selv om Bush, som klarte å dukke unna fottøyet, lo hendelsen bort var den pinlig for både ham og Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

Lederne talte sammen på en felles pressekonferanse i Bagdad, i det som var Bushs farvelbesøk til Irak før han overlot presidentembetet til Barack Obama.

Zaidi har blitt noe av en folkehelt i deler av den arabiske verden, og skal ha mottatt jobbtilbud fra større arabiske nettverk, prangende gaver som sportsbiler fra forretningsfolk, sikret kjendisstatus og rapporter om at arabiske kvinner fra Bagdad til Gazastripen ønsker å gifte seg med ham.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus