Meny

Seierherren

Helt til det siste vipper resultatet mellom borgerlig og rødgrønt flertall, og Arbeiderparti-lederen turte ikke si at det faktisk blir fire nye år. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg vant valget og blir Norges statsminister i fire nye år.

Det var en glad, men forsiktig statsminister som inntok podiet på Folkets Hus til taktfaste rop om «Fire nye år!». Helt til det siste vipper resultatet mellom borgerlig og rødgrønt flertall, og Arbeiderparti-lederen turte ikke si at det faktisk blir fire nye år med rødgrønt styre.

- Kjære alle sammen. Vi hadde to mål: Det ene var å vinne flertall for et fortsatt samarbeid med SV og SP, sier Jens, før han blir avbrutt av applaus.

- For tidlig å si

- Det andre var at Arbeiderpartiet skulle gå fram og vi skulle gjøre godt valg, fortsatte han før han blir avbrutt av enda mer applaus.

- Vi vet ikke om vi har nådd det første målet. Det er for tidlig i si, fortsatte statsministeren.

Så ble applausen mer avdempet.

- Å joda, brøt det ut fra et Ap-medlem i salen.

- 850.000 velgere i ryggen

Så fortsatte Stoltenberg:

- Men vi kan si med sikkerhet at vi har nådd det andre målet, sa Jens.

Igjen eksploderte salen.

- For første gang på veldig, veldig mange år har Arbeiderpartiet gått fram to stortingsvalg på rad. Vi har styrket vår stilling som landets største parti, og som det drivende politiske partiet i norge. Nær 850.000 velgere har stemt på Arbeidepartiet.

- Vant på Facebook

- Jeg vil takke hver enkelt for å ha gitt Arbeiderpartiet sin tillit. Vi skal forvalte den med respekt i de neste årene, sier Stoltenberg.

Han erklærte også seier i kampen om internett som mobiliseringsgrunnlag.

- Jeg vil takke alle dere som er her i Folket hus, og alle valgkampmedarbeiderne. Arbeiderpartiet har greid en kombinasjon som er enestående. Vi har vist at vi kan bruke de sosiale mediene. Vi vant ved å ta ibruk Facebook, Twitter og andre nettsteder. Dermed har vi klart å forene det tradisjonelle og det moderne, sier Stoltenberg.

- Vi har mobilisert grasrota

Partisekretær Raymond Johansen pekte på én ting som utslagsgivende for valgseieren, og det var mobilisering av grasrota.

- Vi har nådd fra på grasrota. Vi har vært ute blant folk. Og det har vi vunnet på, sier Johansen til ABC Nyheter.

I valgkampen har Ap vært på 300.000 husbesøk, og delt ut 745.270 roser.

Fortsatt rødgrønt

De rødgrønne får ifølge SSBs prognose flertall med 86 mot 83 mandater etter at 95,3 prosent av stemmene er opptelt.

Et styrket Arbeiderpartiet bidrar sterkt til dette. Etter at 2.394.137 stemmer er opptelt, gir prognosen Ap 35,4 prosent, en oppgang på 2,7 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.

SV ligger an til å gjøre et dårlig valg, med en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng til 6,2 prosent. Senterpartiet får 6,3 prosent, en marginal nedgang på 0,2 prosentpoeng.

Slik blir mandatfordelingen

Ifølge prognosen blir dette dermed mandatfordelingen i en ny regjering: Ap 64, SV 11, Sp 11.

På borgerlig side er det særlig Venstres resultat det knyttes spenning til. Partiet ligger og vaker i området rundt sperregrensen, vipper over og under etter hvert som stemmene telles opp. Dette ser imidlertid ikke ut til å rokke ved blokkfordelingen mellom rødt og blått.

Ved 0.10-tiden var Venstres oppslutning 3,9 prosent ifølge prognosen. Sperregrensen er på 4 prosent.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus