Hun kan bli Sponheims arvtager

Nestleder Trine Skei Grande i Venstre seiler opp som den heteste kandidaten til å overta etter Lars Sponheim. Foto: Håkon Høgetveit
Nestleder Trine Skei Grande i Venstre seiler opp som den heteste kandidaten til å overta etter Lars Sponheim. Foto: Håkon Høgetveit
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– En partileder i Venstre bør sitte på Stortinget, mener Abid Raja og Lars Sponheim. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om Lars Sponheim

* Født 23. mai 1957 i Halden. Stortingsrepresentant for Venstre fra 1993 til 2009. Valgt til partileder i 1996. Ordfører i hjembygda Ulvik i Hardanger fra 1988-91. Mer enn noen annen blir han gitt æren for å ha brakt Venstre tilbake i norsk politikk. Da han ble valgt inn på Stortinget som den eneste fra Venstre i 1993, hadde landets eldste parti vært uten mandat i nasjonalforsamlingen siden 1985.

* Nærings- og handelsminister i sentrumsregjeringen (1997-2000), landbruksminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, fra 2001-05. I en årrekke har Sponheim vært blant våre mest profilerte politikere. Han er særlig kjent for sin røffe, slentrende stil og sine mange spissformuleringer.

(Kilde: NTB, Stortinget, Wikipedia, Store Norske Leksikon)

– Det er klart at at en partileder for Venstre ikke kan stå uten plass på Stortinget, sa Venstres partileder Lars Sponheim idet han varslet at han ville trekke seg som leder for valgtaperen Venstre.

Skei Grande eller Tenden

Abid Raja mener det samme også bør være tilfelle.

– Det er opp til nominasjonskomiteen hvem som skal ta over for Lars Sponheim, og jeg sitter ikke i den. Men det er klart at en partileder i Venstre helst bør sitte på Stortinget, sier han til ABC Nyheter.

– Og da blir det i så fall Trine Skei Grande eller Borghild Tenden, fortsetter han.

Det er nemlig de eneste representantene som mandag ble valgt inn på Stortinget. Det var konsekvensen av at Venstre falt under den fryktede sperregrensen i årets valg.

Vil ikke kommentere

Trine Skei Grande er i dag nestleder i Venstre sammen med Ola Elvestuen, men siden Elvestuen ikke kapret stortingsplass i Oslo, er det Skei Grande som utpeker seg som det klareste alternativet til å bli Sponheims arvtaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv vil hun foreløpig ikke kommentere partilederskiftet.

– Jeg synes det er svært trist at Sponheim velger å trekke seg, men jeg vil ikke uttale meg om hvem som skal bli Venstres nye partileder, sier hun til ABC Nyheter.

Hun var i likhet med resten av deltakerne på Venstres valgvake sterkt preget av Venstres dårlige valg mandag kveld.

– Dette er noe dritt

Da Lars Sponheim ankom valgvaken litt etter klokken 22.30 mandag, valgte han altså å trekke seg som partileder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han åpnet talen til sine partikolleger slik:

– Dette er noe dritt!

Før han foran et samlet pressekorps etterpå valgte å trekke seg.

– Jeg må selv ta ansvar for det dårlige resultatet. Og det er klart at jeg ikke kan være en god Venstre-leder utenfor Stortinget, sa han.

– Derfor vil jeg trekke meg nå, sa han, og varslet at han vil gå av på det kommende landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville vært enda tydeligere

Sponheim tror det var millionmaskineriet til LO og Arbeiderpartiet som svekket Venstre betydelig ved dette valget.

– Noen påstår at vi tapte på at vi ga garantier mot Frp i regjering, men det er helt bak mål. Venstre-velgere frykter mørkeblått styre. Det er heller frykten for Frp som lekker velgere til Ap, og der har Stoltenberg lyktes med å skremme potensielle Venstre-velgere, sa han til ABC Nyheter.

– Jeg ville derimot heller ha gitt en enda sterkere garanti mot Frp i regjering, fortsatte han.

Sponheim fremhever at hans plan var å sørge for at Venstre fikk en godt fundament å bygge videre på, og er tydelig skuffet over at planen mislyktes.

– Jeg hadde uansett planlagt å trekke meg i løpet av denne stortingsperioden, men det er nå ingen grunn til at jeg skal fortsette lenger enn til neste landsmøte, sier han.