Skrev bok, mistet jobben

I flere dager har boken skrevet av elitesoldaten Thomas Rathsack, vært omtalt i danske media. Illustrasjonsfoto: Hærens operative komando
I flere dager har boken skrevet av elitesoldaten Thomas Rathsack, vært omtalt i danske media. Illustrasjonsfoto: Hærens operative komando

<pDen danske elitesoldaten Thomas Rathsack skrev bok om sine erfaringer fra blant annet Afghanistan og samarbeid med norske styrker. Først mistet han sikkerhetsklareringen, nå vil Forsvaret stanse boken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et forbud er allerede varslet, sier Jacob Kvist som representerer forleggeren People's press, til ABC Nyheter.

Og i dag, tirsdag, fryktet man på forlaget at deres datamaskiner ville bli beslaglagt og gransket for å spore de journalistene som har fått boken tilsendt.

Hvis det skjer, vil en flere dagers lang debatt toppe seg. Boken «Jæger - i krig med eliten», skrevet av elitesoldaten Thomas Rathsack, har vært svært bredt omtalt i danske media.

Boken om livet i de danske spesialstyrekene vekker strid. illustrasjon: People's pressBoken om livet i de danske spesialstyrekene vekker strid. illustrasjon: People's press

Her beskriver han livet som soldat i Afghanistan, Irak, Kosovo, men også spesialstyrkenes planlagte innsats i Danmark mot sivile demonstranter.

ABC Nyheter har fått forleggerens tillatelse til å publisere store utdrag av den kontroversielle boken.

At nyhetsmedia gjør slikt, vekker reaksjoner hos det danske Forsvaret. Til avisen Politiken beskriver Hans-Christian Mathiesen, oberst i den danske Forsvarskommandoen, hele boken som «farlig».

- Hvis jeg skulle vurdere dokumentet uten å vite at det var en bok, så ville jeg gi det en ganske høy gradering, sier han.

Men det skal, etter det ABC Nyheter forstår, være særlig to kapitler som vekker bekymring hos den danske forsvarsmakten.

Det er de som omhandler forberedelsene som elitestyrkene gjorde da Danmark skulle være vertskap for EUs toppmøte i desember 2002, samt et kapittel hvor Rathsack beskriver hemmelige operasjoner inne i Afghanistan.

Les utdragene her: Den farlige boken

Forfatteren har allerede mistet sin sikkerhetsklarering og dermed også reellt sett jobben i det danske Heimevernet.

Selv om Forsvaret har varslet et rettslig forbud mot utgivelse av boken, har forlaget ikke fått konkretisert hva de reagerer på.

Forlaget håper at offentliggjøring av utdrag fra boken kan hjelpe dem i en fremtidig juridisk strid om boken «Jæger».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus