Folket deler seg

<strong>DRAMATIKK:</strong> Lars Sponheim trakk seg som partileder etter et elendig valgresultat for Venstre. Foto: Scanpix
DRAMATIKK: Lars Sponheim trakk seg som partileder etter et elendig valgresultat for Venstre. Foto: Scanpix

<pSentrum tapte, Lars Sponheim trekker seg, og norsk politikk er mer polarisert enn på mange tiår. Det er hovedresultatet av valget – i tillegg da til at de rød-grønne kan fortsette.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGSVALG 2009

ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet

er klart.


Hold deg oppdatert på vår valgsentral:

abcnyheter.no/stortingsvalg2009


Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget

- basert på siste meningsmåling.


Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele

valgnatta.


Vil du ha analysen?

Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv - hver dag.


Vil du ha enda mer?

ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.

I skrivende stund er det fortsatt mange stemmer som skal telles, men det er neppe lenger noen tvil om at det blir rød-grønt flertall også i det nye Stortinget. Det store dramaet utover valgnatten er om valget blir en hel- eller nestenkatastrofe for Venstre. Kristelig Folkeparti gjør det også historisk dårlig, og det kan konkluderes med at sentrum i norsk politikk står svakere enn noen gang. Årets regjeringsvalgkamp har endt med at et overveldende flertall av det norske folk har gitt beskjed om at de vil ha to blokker i politikken, og at de vil at de rød skal kjempe mot de blå om regjeringsmakten.

Sentrums svekkelse har ført til at både høyrepartiene og Arbeiderpartiet har styrket seg i valgkampens sluttfase. Det ser nå ut til at Fremskrittspartiet enda en gang får rekordoppslutning. Etter en valgkamp der det har vært et så sterkt søkelys på partiet er det veldig bra at partiet ikke har falt mer enn fem-seks prosentpoeng i forhold til gjennomsnittet av meningsmålingene i vår. Høyre ser ut til å ende rundt 17-tallet, og det er et resultat det ikke er lett å evaluere:

Den opprinnelige målsetningen til Høyres ledelse var å komme over 20-prosents grensen. Så kom sommeren og målinger ned på 13-tallet, og i forhold til det startpunktet har partiet hevet seg med fire prosentpoeng. Når man også tar i betraktning at fremgangen fra forrige stortingsvalg er stor, kan Høyre si seg rimelig fornøyd.

Den store forandringen blant de rød-grønne er at Arbeiderpartiet er blitt enda mer storebror og at SV blir jevnstort med Senterpartiet. Ettersom stemmene ble talt opp, så det faktisk ut til at Senterpartiet blir ørlite større enn SV.

Konsekvensen er at de rød-grønne nå setter seg sammen for å forhandle om en ny regjeringsplattform og en ny fordeling av statsrådspostene. Det kan bli tøffe dragkamper. SV har gjort det så dårlig at partiet nesten bør ha bedre gjennomslag i de fire kommende årene enn partiet har hatt i denne perioden. Det blir samtidig urimelig hvis Ap skulle gi mer nå enn tidligere. Matematikken tilsier også at SV mister en statsråd til Ap.

Det kan bli så tøft mellom de rød-grønne at det ikke blir enighet mellom dem om regjeringsplattform, men det er relativt lite sannsynlig. Mer sannsynlig er det at SV går ut av regjeringen underveis i denne fireårsperioden.


Aslak Bonde er tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker med egen spalte i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. Han skal daglig kommentere valgkampen og Stortingsvalget i ABCNyheter.no. aslakbonde@politiskanalyse.no.

Personvernpolicy