Sponheim: – Nå går jeg av uansett

Sponheim: – Nå går jeg av uansett
Sponheim: – Nå går jeg av uansett
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLars Sponheim er valgtaper og sier han nå går av uansett. – Dette er noe dritt, sier han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre ble årets soleklare valgtaper, og ligger an til å bikke under sperregrensen.

– Dette er noe dritt, sier Venstre-lederen.

– Beste er at Sponheim ryker

I Hordaland ser det også stygt ut for Venstre. Lars Sponheim er ute av Stortinget.

– Beste valgresultat er at det blir et ikke-sosialistisk flertall, og at Lars Sponheim ikke kommer inn på Stortinget, sa Carl I. Hagen på Frps valgvake.

Sponheim ler bare av Hagens uttalelse.

– Jeg synes det er svært synd at Carl I. Hagen gjør seg så liten. Til det vil jeg svare at det som er trist med dette valget, så er det at han forsvinner ut av norsk politikk, sier Sponheim til ABC Nyheter.

– Jeg tror han er et større menneske enn dette, sier han.

Denne grafikken viser den faktiske mandatfordelingen etter hvert som stemmene telles opp.

Venstre ligger og vaker like under sperregrensen på 4 prosent. Havner partiet under, sitter partiet igjen med kun to representanter, og Lars Sponheim ryker ut. Sponheim mangler kun noen stemmer for å fortsette på Stortinget i fire nye år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Går av

Likevel er det stor fare for at Hagens ønske kan oppfylles i dette valget. Nå ser det nemlig ut til at Lars Sponheim er på vei ut.

– Jeg må selv ta ansvar for det dårlige resultatet. Og det er klart at jeg ikke kan være en god Venstre-leder utenfor Stortinget, sier han.

– Derfor vil jeg trekke meg nå, sier han, og varsler at han går av på det kommende landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror imidlertid ikke at det har skadet Venstre at de har gitt en garanti mot Frp i regjering, men sier han ville gitt en enda sterkere garanti mot mørkeblått styre.

– Det var ikke der vi tapte. Vi tapte mot millionene til LO og Arbeiderpartiet, mener han.

– Veldig trist å høre

Venstres dårlige resultat var det ingen i partiet som hadde forutsett, og det var heller ingen som hadde blitt varslet om at partilederen kom til trekke seg.

– Det var bare svært trist å høre. Men vi må ta dette til etterretning, dessverre, sier nestleder Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at hun ikke viste noe som helst om beskjeden som kom mandag kveld, og poengterer at Sponheim uansett hadde hatt full tillit.

– Vi har drevet valgkamp med en svært populær partileder. Innad i eget parti er han svært populær, og det har ikke alltid vært Venstre forunt. Derfor er det synd at han velger å gå av, sier Skei Grande.

Også Abid Raja reagerer på nyheten.

– Synd at Sponheim går av, men det er en avgjørelse han har tatt selv og en avgjørelse vi er nødt til å forholde oss til, sier Abid Raja.

Elvestuen i fare

Det ser stygt ut også for Venstres nestleder, Ola Elvestuen. Oslo er langt fra ferdig opptelt, men slik det nå ser ut til at han mister stortingsplassen.

– Mitt mandat har alltid vært utsatt, og det vet vi alle. Det skal jeg leve med, men vi skulle selvsagt gjort det bedre enn det ser ut til at vi gjør. Venstre har en sterk organisasjon med fokus på de viktige sakene, så det er klart det er surt, sier Elvestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Venstre ikke har fått vist nok av sin egen politikk i løpet av valgkampen.

– Får Venstre nå lide av at Sponheim har kranglet så mye med Frp i mediene?

– Som sagt skulle vi gjerne ha fått vist mer av vår egen politikk, og det er vår egen feil. Uansett skal vi jobbe hardt ut fra det resultatet vi til slutt ender med, sier han.

Siv åpner for samarbeid

Dersom han likevel kommer inn, vil Jensen likevel diskutere med Sponheim dersom det blir borgelig flertall. Siv Jensen vil imidlertid invitere Sponheim inn i dialog, dersom det rødgrønne flertallet faller.

– Vi vil samarbeide med de tre andre borgerlige partiene også, og det inkluderer Lars Sponheim. Men jeg skjønner godt det Hagen mener, og det hviler en stor bør på Sponheim nå, sier Jensen.