Det blir gjenvalg

Her ankommer statsminister Jens Stoltenberg valgvaken i kveld. Det ser ut som han får fortsette (Foto: Heiko Junge, EPA)
Her ankommer statsminister Jens Stoltenberg valgvaken i kveld. Det ser ut som han får fortsette (Foto: Heiko Junge, EPA)

<pSannsynligheten er stor for at de rød-grønne får ny tillit, men tellingen av Oslo-stemmene vil få stor betydning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGSVALG 2009
ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet er klart.

Hold deg oppdatert på vår valgsentral:
abcnyheter.no/stortingsvalg2009
Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget - basert på siste meningsmåling.

Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele valgnatta.

Vil du ha analysen?
Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv - hver dag.

Kommer Rødt inn, kan det skape trøbbel for SV.

Tre valgdagsmålinger viser rød-grønt flertall, og det er en sterk indikasjon på at valgresultatet også blir slik. En av grunnene er at SV ikke gjør det så dårlig som partiet hadde grunn til å frykte i slutten av forrige uke, og at Høyre helt sikkert ikke har gjort noe brakvalg. Samtidig er det helt sikkert at Kristelig Folkeparti og Venstre har gjort det svakt.

Denne grafikken viser den faktiske mandatfordelingen etter hvert som stemmene telles opp.

Sentrum i norsk politikk har nå støtte bare av 10-12 prosent av stemmene. Fremskrittspartiet ser også ut til ha å tålt valgkampen dårlig. Dersom partiet ender under 22 prosent-streken, er det en nedtur i forhold til forventningene før sommerferien.

Men det er lenge igjen til siste stemme er talt opp, og et av de virkelig store spenningsmomentene er om Rødts Erling Folkvord kommer inn i Oslo. Rødt har fått over to prosentpoengs oppslutning på valgdagsmålingene, men det vi ikke vet noe om ennå, er om partiet har gjort det ekstra godt i Oslo, der sjansene til å få inn en representant har vært størst. Rødt har brukt det lille det har av ressurser på å pushe valgkampen i Oslo, og det kan ha skaffet de siste hundre stemmene som det hele tiden har stått om.

Dersom Folkvord kommer på Stortinget, og dersom han havner på vippen mellom rød og blå blokk, slik VGs valgdagsmåling viser, kan det bli spennende. Ikke på kort sikt, men over litt tid. Det første som vil skje, er at Folkvord sier han vil ha rød-grønn regjering. Dermed kan Jens Stoltenberg trygt regne Folkvord inn som en del av sitt parlamentariske grunnlag. Allerede senere i høst kan det imidlertid komme en politisk dragkamp som nærmest vil tvinge Rødts representant til å si at han ikke støtter regjeringen. Det vil skje, dersom en teknisk tilpassing av uføretrygdene til det nye pensjonssystemet fører til at noen uføreytelser blir svekket. Da har Rødt varslet at det vil trekke støtten til Stoltenberg-regjeringen.

Rødt vil ikke tjene noe på å kaste de rød-grønne for å få inn en borgerlig regjering, men det kan bli ganske mye baluba. Det kan det også bli, dersom Afghanistan-spørsmålet kommer høyere opp på dagsorden. Da vil Rødt fremme forslag som SV er enig i, men som regjeringsdeltagelsen vil tvinge dem til å stemme i mot. Spørsmålet er hvor lenge SV kan tåle noe slikt. Rødt på Stortinget vil garantert øke regjeringsslitasjen i SV.

Men, det er et stykke frem dit. Først skal alle stemmene telles opp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus