Kom deg opp av sofaen!

Illustrasjonsfoto: Stockmarket, Scanpix
Illustrasjonsfoto: Stockmarket, Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er snart for sent å avgi stemme. Ikke la andre avgjøre valget for deg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg avslørte på et valgmøte for én måned siden hvilken motstander han fryktet aller mest:

- Jeg blir ofte spurt om hvilket parti jeg ser på som Arbeiderpartiets hovedmotstander i valgkampen. Tidligere har jeg enten svart Fremskrittspartiet eller Høyre. Det gjør jeg ikke nå. Jeg vil si at hjemmesitterne er vår hovedmotstander i dette valget, sa han.

Og for bare halvannen uke siden viste en oversikt fra Aftenpostens velgerpanel at sofavelgerne foretrekker de rødgrønne partiene. Avisen hevder at Aarbeiderpartiet kan få et netto tilsig på 64.000 stemmer hvis disse velgerne kommer seg av gårde til stemmelokalene.

Valgforsker Frank Aarebrot støtter denne oppfatningen og mener at både sofavelgerne og tvilerne kan avgjøre hele valget.

- Ingen av disse gruppene bryr seg om meningsmålinger. De følger lite med på meningsmålingene og lar seg enda mindre påvirke av dem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sofavelgerne er en stor gruppe som følger stemningene og følelsene i politikken og er ikke alltid like logiske. Ifølge professoren kan de svitsje kanal fra det ene øyeblikket til det andre og hører susen av argumentene. I tillegg er det en stor gruppe tvilere som ikke aner hvilket parti de lander på før selve valgdagen er der.

Men de møter i hvert fall opp i stemmelokalene.

Blant tvilerne er det flere kvinner enn menn, flere yngre enn gamle. Og en oversikt fra Statistisk sentralbyrå fra stortingsvalget for fire år siden støtter dette. Det har vært et vanlig mønster at valgdeltakelsen øker med stigende alder. Mens førstegangsvelgerne i aldersgruppen 18-21 år i 2005 hadde en deltakelse på 55 prosent, økte den til over 80 prosent i de to aldersgruppene 50-59 år og 60 år+.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel tror flere eksperter på en økning av valgoppslutning i forhold til 2005-valget. Da var valgdeltakelsen for landet som helhet 77,4 prosent - noe som tilsvarer 2.650.000 avgitte stemmer. Det var igjen en økning fra valget i 2001 da valgdeltakelsen var 75,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i 2009 over 30 prosent flere som forhåndsstemte sammenlignet med 2005, noe Frp kan tjene på. Totalt har 707.489 personer forhåndsstemt mot 473.000 ved forrige stortingsvalg. Dessuten er været i Norge den 14. september heller ingen unnskyldning for å bli hjemme. Og i år stenger valglokalene én time senere enn ved forrige valg.

I en jungel av norske partier fremstår de to blokkene som relativt klare, selv om det har skiftet fra Jens vs Jensen til Jens vs Erna. Det kan til slutt skille så lite som noen hundre stemmer. Det står om hvem som skal styre Norge de nærmeste fire årene. Ikke kom i etterkant og klag over at det uansett ikke ville spilt noen rolle...