Livstid for terrorplaner

F.v.: Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar, og Tanvir Hussain er dømt til livstid i fengsel for å ha planlagt å sprenge passasjerfly fra London over Atlanterhavet. Foto: Scanpix/AP.
F.v.: Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar, og Tanvir Hussain er dømt til livstid i fengsel for å ha planlagt å sprenge passasjerfly fra London over Atlanterhavet. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTre britiske muslimer ble mandag dømt til livstid i fengsel for å ha planlagt å sprenge passasjerfly over Atlanterhavet med flytende sprengstoff.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Formålet var å gjennomføre et terrorangrep på linje med hendelsene 11. september 2001, sa dommer Richard Henriques da dommen ble forkynt.

Lederen Abdulla Ahmed Ali (28) ble dømt til livstid i fengsel med en minimumssoning på 40 år. Samarbeidspartnerne Assad Sarwar (29) må sitte minimum 36 år, og Tanvir Hussain (28) må sitte minimum 32 år i fengsel.

Planen deres, som ble avslørt i august 2006, utløste de omfattende sikkerhetsreglene som nå gjelder for å bringe væske om bord i fly.

Aksjonen for å hindre planen var den største noensinne i Storbritannia, og kostet 35 millioner pund (346 millioner kroner).

- Jeg er overbevist om at denne planen ville ha lykkes hadde det ikke vært for at politiet og sikkerhetstjenestene intervenerte, sa dommeren.

- Et massivt tap av liv ville ha vært resultatet, muligens enda flere om bombene hadde gått av over landjorda.

Angrepene var planlagt mot sju fly fra Londons Heathrow-flyplass til New York, Washington, Chicago, San Francisco, Toronto og Montreal.

Dommeren sa at et spor av e-poster «slår fast uten tvil at konspirasjonen var kontrollert fra Pakistan», og at planen var kontrollert, overvåket og finansiert derfra.

Den seks måneder lange rettssaken har sett en rekke bevis for at den London-baserte gruppen ofte var i kontakt med skikkelser knyttet til al-Qaida i Pakistan.

En jury fant 7. september Ali, Sarwar og Hussein skyldige i sammensvergelse om drap ved å sprenge transatlantiske fly ved hjelp av flytende eksplosiver, noe påtalemyndighetene har kalt en «terrorhendelse av globale proporsjoner».