Ashok-saken opp for Høyesterett

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtvisningssaken mot 16-årige Ashok Jegatheeswaran kommer opp for Høyesterett tirsdag, drøyt tre år etter at den tamilske gutten ble tvangssendt ut av Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 16-årige Ashok fikk avslag på søknaden om politisk asyl i 2006 og sendt tilbake til Sri Lanka, har han og besteforeldrene på grunn av de urolige forholdene i landet flyktet til Chennai i India.

– Ashok ble vi kjent med da han kom til Fjellhamar som 9-åring. Her har han gått på skolen og spilt fotball. Han ble fort veldig populær blant de andre barna, sier ordfører Åge Tovan i Lørenskog kommune til NTB.

Tovan sier at utsendelsen av Ashok førte til et stort engasjement fra skolen, fra venner og politikere i kommunen.

– Vi så det urettferdige at en flott gutt skulle bli tvangssendt ut av landet, sier Tovan.

«Ankerbarn»

Regjeringsadvokaten har hevdet at Ashok var et «ankerbarn», barn som blir sendt av foreldrene for først å sikre innpass i Norge og senere danne en familiegjenforening.

Saken er anket til Høyesterett som vil vurdere om Ashok kan få opphold på humanitært grunnlag på grunnlag av barnekonvensjonen og uttalelser fra FNs barnekomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi støtter Ashok fullt ut og håper at han kommer tilbake til Norge. I kommunen har vi gitt ham støtte med skolepenger mens han er i Chennai i India. Han skal ha de samme rettighetene som hvilken som helst ungdom i Lørenskog kommune, sier Tovan.

– Denne saken er selvfølgelig spesielt viktig for Ashok, men også for andre barn som kan havne i samme situasjon, sier Lørenskog-ordføreren til NTB.

Kommunen har ført saken for både tingretten og lagmannsretten, men ikke vunnet fram.

Prestisje

Leder i Lørenskog SOS Rasisme, Renate Lehne, ser fram til at dette spørsmålet får en avklaring på høyeste nivå.

– At Høyesterett nå skal behandle Ashok sin sak viser at dette er et prinsipielt spørsmål om barns rettigheter, og som ikke kan skjules bak «innvandringspolitiske hensyn», sier Lehne. Hun appellerer samtidig til regjeringen ved Dag Terje Andersen (Ap) om å legge politisk prestisje til side.

– Dette handler ikke om politikk, men om menneskerettigheter, sier Lehne. (©NTB)