Fortsetter som vaktbikkje etter valget

Bjørn Eidsvåg frontes på nettstedet Kulturkampen.no. (Faksmile: Kulturkampen.no)
Bjørn Eidsvåg frontes på nettstedet Kulturkampen.no. (Faksmile: Kulturkampen.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Vi vil bli en slags kulturlivets kloning av Georg Apenes og Fredrik Hauge, sier Kulturkampens initiativtaker Arnfinn Bjerkestrand.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kulturkampens manifest

Et livskraftig kulturliv, med gode kulturtilbud for alle, er nødvendig for å skape et inkluderende samfunn basert på likeverd og demokrati.

Kunst og kultur er grunnleggende goder som skal tilfalle alle i samfunnet. Aldri har skilllinjene i kultur-politikken vært klarere enn ved årets Stortingsvalg.

Kulturløftet til den rødgrønne regjeringen har gitt en historisk kultursatsning på to milliarder kroner. Et regjeringsskifte, og et stort Frp, vil kunne stoppe kulturløftet.

Vi støtter et fortsatt kulturløft i neste stortingsperiode, til beste for publikum, barn, unge, det frivillige kulturlivet, kulturarbeidere og den profesjonelle kunsten.

«Å styrke kulturen er å styrke landet»

- fra Kultur-brevet 1945

OSLO (ABC Nyheter): Kulturkampen.no har de siste ukene måtte tåle mye kritikk. Rektor på Markedshøyskolen og PR-mann Trond Blindheim uttalte blant annet til NRK i forrige uke at Kulturkampen har «vært en flopp». Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås har kritiserte oppropet for å ha hatt lite eller ingenting å si i valgkampen.

- Les også: Kulturkjendiser mot Frp

Arnfinn Bjerkestrand fortsetter kampen uansett valgresultat. (Foto: MIC.no)Arnfinn Bjerkestrand fortsetter kampen uansett valgresultat. (Foto: MIC.no)

Få timer etter valglokalene åpnet mandag snakker ABC Nyheter med en av initiativtakerne bak Kulturkampen, Arnfinn Bjerkestrand. Han er tilfreds med det aksjonen har utrettet.

- Det jeg er mest fornøyd med er at «Kulturkampen» har blitt et begrep som har kommet for å bli. Vi som er involvert har i det siste blitt oppfordret til å fortsette denne kampen også etter valget. Dette betyr at vi vil fortsette arbeidet med å bringe kunst og kultur inn i offentligheten og jobbe aktivt mot kutt i kulturfeltet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerinformasjon

Det vekket oppsikt da Kulturkampen den 18. august publiserte en liste med navn på framstående personer innen kunst og kulturlivet som går hardt ut mot Frps kulturpolitikk. Flere mente at aksjonen virket mot sin hensikt og bidro til bildet på kultureliten som atskilt fra «folk flest». Bjerkestrand vil ikke gå med på at Kulturkampen skal ha styrket oppslutningen til Frp ved å framstå som elitistiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mitt poeng har vært at alle kampanjer forsøker å drive forbrukerinformasjon. Vi ville sette søkelys på de ulike politiske partienes kulturpolitikk. Alternativet ville jo være at vi var helt stille og ikke prøvde å gjøre noen forskjell.

Kultur i alderdommen

NRK publiserte i dag en oversikt over hvilke saker som er viktigst for velgerne. Ifølge denne målingen når ikke kultur opp på listen over de ti viktigste sakene som avgjør hvilke parti vi stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjerkestrand håper likevel at velgerne legger vekt på kulturpolitikken når de inntar stemmelokalene i dag.

- Ofte blir de viktigste temaene i valgkampen eldre og omsorg. Dette er selvsagt svært viktige temaer som vi alle er opptatt av, men vi må huske at kunst og kultur også er et viktig bidrag til å gi folk en god alderdom. Jeg ville gjerne ha valgt et dobbeltrom på gamlehjemmet dersom det hadde betydd at mine barnebarn fikk oppleve kunst og kultur.

- Stem rødgrønt!

Bjerkestrand ser gjerne at Trond Giske fortsetter i rollen som kulturminister og legger vekt på hans brennende engasjement for feltet. Uansett valgresultat så satser Bjerkestrand på at Kulturkampen skal fortsette å sette kunst og kultur på agendaen.

- Vi vil fortsette i rollen som vaktbikkje. Vi vil bli en slags kulturlivets kloning av Georg Apenes og Fredrik Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjerkestrand har en god magefølelse foran valget i dag.

- Vi har greid å få kunst og kultur lengre opp på banen enn det var før. Nå får vi håpe at vi får et rødgrønt flertall ettersom alternativet signaliserer kutt foran vekst. Jeg håper virkelig for kunsten og kulturens skyld at folk velger rett. Ellers så kan vi kanskje forandre navnet på Kulturkampen til hvasavi.no, sier han spøkefullt.

Er kulturpolitikk viktig når du velger parti i dag? Klikk på «Skriv kommentar» og si din mening.