Avviser stans i bosettinger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIsraels statsminister Benjamin Netanyahu avviste mandag en fullstendig stans i bygging av nye bosettinger i de okkuperte områdene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik stans har vært et krav fra USA. Netanyahu sa det pågår samtaler om hvor lenge en midlertidig stans vil vare.

- Palestinerne forventer en fullstendig stans i byggeaktiviteten, og det er klart at dette ikke vil skje, skal Netanyahu ha sagt til nasjonalforsamlingens utenriks- og forsvarskomité.

En dag før han skal møte USAs midtøstenutstending George Mitchell sier statsministeren at det fremdeles ikke er enighet med Washington om hvor lenge en stans i bosettingsutbyggingen ville vare.

- Reduksjonen i byggeaktivitet vil kun være midlertidig, og det er ikke enighet med amerikanerne om hvor lenge den skal vare.

Netanyahu gjentok også at byggingen ville fortsette i det arabiske Øst-Jerusalem, som Israel annekterte etter seksdagerskrigen i 1967. Annekteringen er ikke anerkjent av det internasjonale samfunn.

- Jerusalem er ikke en bosetting, og byggeaktiviteten der vil fortsette som normalt, sa han.

Israel ser Jerusalem som sin «evige, udelte» hovedstad, mens palestinerne ønsker å gjøre den annekterte østlige delen av byen til hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.

Washington har i flere måneder lagt press på Israel for å få landet til å stanse bosettingsaktiviteten i hele det okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, for å få fredsprosessen i gang igjen.

Palestinerne har krevd en stans i israelske bosettinger som vilkår for å gjenoppta fredssamtalene, som ble stanset i slutten av desember da Israel gikk til krig i Gaza.