Avviser stans i bosettinger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix.

<pIsraels statsminister Benjamin Netanyahu avviste mandag en fullstendig stans i bygging av nye bosettinger i de okkuperte områdene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En slik stans har vært et krav fra USA. Netanyahu sa det pågår samtaler om hvor lenge en midlertidig stans vil vare.

- Palestinerne forventer en fullstendig stans i byggeaktiviteten, og det er klart at dette ikke vil skje, skal Netanyahu ha sagt til nasjonalforsamlingens utenriks- og forsvarskomité.

En dag før han skal møte USAs midtøstenutstending George Mitchell sier statsministeren at det fremdeles ikke er enighet med Washington om hvor lenge en stans i bosettingsutbyggingen ville vare.

- Reduksjonen i byggeaktivitet vil kun være midlertidig, og det er ikke enighet med amerikanerne om hvor lenge den skal vare.

Netanyahu gjentok også at byggingen ville fortsette i det arabiske Øst-Jerusalem, som Israel annekterte etter seksdagerskrigen i 1967. Annekteringen er ikke anerkjent av det internasjonale samfunn.

- Jerusalem er ikke en bosetting, og byggeaktiviteten der vil fortsette som normalt, sa han.

Israel ser Jerusalem som sin «evige, udelte» hovedstad, mens palestinerne ønsker å gjøre den annekterte østlige delen av byen til hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.

Washington har i flere måneder lagt press på Israel for å få landet til å stanse bosettingsaktiviteten i hele det okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, for å få fredsprosessen i gang igjen.

Palestinerne har krevd en stans i israelske bosettinger som vilkår for å gjenoppta fredssamtalene, som ble stanset i slutten av desember da Israel gikk til krig i Gaza.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus