Skokasteren løslates

Slektninger av den irakiske journalisten Muntadhar al-Zeidi dekorerer en plakat med bilde av ham på i forkant av løslatelsen hans mandag. Foto: Scanpix/AP.
Slektninger av den irakiske journalisten Muntadhar al-Zeidi dekorerer en plakat med bilde av ham på i forkant av løslatelsen hans mandag. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMuntazer al-Zaidi, tv-reporteren som ble fengslet etter å ha kastet skoene sine mot USAs tidligere president George W. Bush, skal etter planen løslates tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig ble det meldt at skokasteren skulle løslates mandag, men dette ble utsatt til tirsdag på grunn av «rettslige prosesser», melder AFP.

Zaidi (30) ble opprinnelig dømt til tre års fengsel for å ha angrepet en utenlandsk statsleder, men fikk fengslingstiden forkortet etter anke. Han løslates tidlig for god oppførsel.

Reporterens tre søstre, to brødre og mange venner samlet seg mandag i sentrum av Bagdad, der lykkeønskere bar ballonger, flagg, bannere og portretter av den fengslede reporteren.

Zaidi ropte «det er farvelkysset, din hund», til Bush 14. desember i fjor, sekunder før han kastet skoene sine mot mannen som beordret Irak invadert og okkupert for seks og et halvt år siden.

Bush klarte å dukke unna fottøyet og lo saken vekk, men den var likevel en pinlig affære både for ham og den irakiske statsministeren Nuri al-Maliki.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jobbtilbud og gaver

Zaidi kan nå se frem mot et ganske annerledes liv enn det han tidligere hadde som journalist for Al-Baghdadia tv, en liten privateid kanal basert i Kairo. Kanalen har fortsatt å betale lønn til Zaidi i fengsel. Zaidis sjef har lovet den tidligere lite kjente reporteren et nytt hjem som belønning for lojalitet og oppmerksomheten skokastingen ga kanalen da den ble direktesendt jorda rundt.

Det er også snakk om nye jobbtilbud fra større arabiske nettverk, flotte gaver som sportsbiler fra forretningsmenn, kjendisstatus og rapporter om at arabiske kvinner fra Bagdad til Gazastripen ønsker å gifte seg med ham.

Zaidi tilhører den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen i Irak. Han ble kidnappet i Bagdad og holdt av ukjente menn i tre dager i 2007, og siden pågrepet i en dag av amerikanske soldater i begynnelsen av 2008, ifølge broren. Slike opplevelser kan delvis forklare raseriet mot Bush, sa venner da han ble arrestert etter skokastingen.

Zaidi sa også til dommeren ved rettssaken at han hadde blitt banket opp flere ganger siden han ble pågrepet i fjor.