- Skulle trene leiesoldater i Kongo

AVVISER PÅSTANDENE: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Scanpix.
AVVISER PÅSTANDENE: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn tidligere samarbeidspartner påstår at Joshua French og Tjostolv Moland skulle trene soldater i Kongo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi snakket om å starte et jungeltreningskurs som var mer et kurs i krigføring i jungelen. Så langt jeg kan forstå, var det trening av leiesoldater. De hadde kanskje jobbet i Midtøsten tidligere, men var ikke spesialister i jungeloperasjoner for å kunne klare å slåss under slike forhold som i jungelen, forteller briten til TV 2.

Hentet inn av Moland

Ifølge den tidligere leiesoldaten jobbet han sammen med Moland og French i tre måneder på vårparten i 2008. Han var blitt hentet inn for å hjelpe dem med å starte det han mener var en treningssenter for leiesoldater i Kongo.

Hele tiden mens han kjente de to nordmennene gikk de under dekknavnene Mike Callan (Moland) og John Hunt (French). Da han kom til Afrika sier den anonyme briten at han ble overrasket over hva oppdraget egentlig gikk ut på.

«Black operations»

- Noen uker etter at jeg kom til Afrika, fant jeg ut at det var «black operations» vi skulle utføre. Jeg vil helst ikke gå inn på detaljene i oppdraget vi skulle utføre, bortsett fra at det var i Sentral-Kongo, i Kisangani. Jeg reiste dit for å drive med konfliktløsning. Det var også det som sto i kontrakten min. Men det viste seg å være så langt unna konfliktløsning som det gikk an å komme.
Ifølge TV 2 bekrefter Moland at de nordmennene har hatt kontakt med briten, men at mye av det han sier bare kan beskrives som fri fantasi. Nordmennene nekter for at de planla å trene leiesoldater, eller at de gjennomførte noen såkalte «black operations».

Saken er anket

Fredag forrige uke ble det to nordmennene dømt til døden i militærdomstolen i Kisangani. Dommen er anket, og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått forsikringen fra kongolesiske myndigheter om at dødsstraffen ikke kommer til å bli effektuert.

Ankesaken kommer opp om noen uker.