
- Avviser fredssamtaler

<pIsrael legger en demper på håpet om å få partene i Midtøsten til å snakke direkte med hverandre når alle er samlet i New York om en drøy uke.</p
USA satser tungt denne uken på å skape bevegelse i prosessen og bringe israelere og palestinere så nærme hverandre at de kan bli enige om å snakke sammen ansikt til ansikt.
Men Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, gjorde det søndag klart at dette ikke er aktuelt foreløpig.
– Det er fortsatt kløfter som må forseres. Jeg håper vi kan redusere forskjellene, men det er helt klart områder hvor det gjenstår mye, sa han i forkant av det ukentlige regjeringsmøtet søndag.
USAs president Barack Obama ønsker å få i stand et møte mellom ham selv, Netanyahu og palestinernes president, Mahmoud Abbas, under hovedforsamlingen i FN, som åpner om en drøy uke. USAs midtøstenutsending, George Mitchell, kom søndag til Israel for å ha samtaler med alle de viktige aktørene.
Fastlåst
Temaet som trolig vil dominere alle møtene er spørsmålet om jødiske bosetninger på det okkuperte Vestbredden. President Obama har vært tydelig på at israelerne må fryse byggeaktiviteten i bosetningene, som er ulovlige i henhold til folkeretten, men Israel har satt seg på bakbeina. Israelerne mener man må tillate «naturlig vekst», det vil si at når innbyggertallet i en eksisterende bosetning øker, må det bygges nye boliger til de nye innbyggerne.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMahmoud Abbas nekter å møte israelerne før det er stans i all ny byggevirksomhet på Vestbredden. Men det er bare en uke siden den israelske regjeringen utstedte byggetillatelse på 455 nye bosetningshjem.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDermed er det liten bevegelse å spore i den fastlåste konflikten.
Møte i oktober?
Det eneste som søndag muligens kunne få noen øyenbryn til å heve seg hos dem som følger Midtøsten-debatten, var en artikkel i den israelske avisa Haaretz. Avisa siterte navnløse palestinske og europeiske kilder på at direkte forhandlinger vil komme i gang igjen i oktober med det utgangspunktet at opprettelsen av en palestinsk stat vil bli kunngjort om to år.
Disse forhandlingene skal ifølge kildene starte med å definere grensene for en slik palestinsk stat, basert på hvor grensene gikk før seksdagerskrigen i 1967. Slike tornefulle grensespørsmål har i tidligere fredsmeklingsforsøk gjerne blitt liggende til sist.
Artikkelen fortsetter under annonsenIfølge Haaretz har palestinerne allerede bestemt at deres sjefforhandler, Saeb Erekat, skal lede den palestinske delegasjonen.
Fortsetter til uka
George Mitchell hadde søndag møter med den israelske utenriks- og forsvarsministeren, foruten med president Shimon Peres. Peres sa etter møtet at han håpet på forhandlinger innen utgangen av september, ifølge Haaretz.
Mandag skal Mitchell møte Netanyahu og tirsdag Abbas. Det er foreløpig uklart om han også skal reise til andre land i regionen.
Statsminister Netanyahu på sin side reiste senere søndag til Kairo for å ha samtaler med Egypts president, Hosni Mubarak. Foruten å diskutere fredsprosessen, ville de to trolig ta for seg forhandlingene om fangeutveksling, der israelernes mål er å få løslatt soldaten Gilad Shalit, som sitter i fangenskap på Gaza-stripen. Det er bare et par dager siden det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua hevdet at en norsk tjenestemann har vært aktiv i forhandlingene om fangeutveksling. Norsk UD vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningen. (©NTB)