Meny

- Ikke gjør samme tabbe som oss

BLIR VERRE: Flere utenlandske soldater vil bare forverre situasjonen i Afghanistan, mener russisk veterandiplomat og viser til den sovjetiske erfaringen. Foto: Reuters/ Goran Tomasevic/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke send flere soldater til Afghanistan, advarer en russisk veterandiplomat.

– Jo flere soldater dere sender, jo større blir problemene, sier diplomaten Zamir Kabulov i et intervju med AP.

Han mener erfaringen så langt taler for seg: I 2002 var det rundt 5.000 amerikanske soldater i Afghanistan, og Taliban kontrollerte et lite hjørne sørøst i landet. I dag slåss Taliban også i fredelige provinser som Kunduz og Baghlan med USAs og NATOs i alt 100.000 soldater, framholder Kabulov.

– Dersom denne trenden er regelen, betyr det at hvis dere sender inn 200.000 soldater, vil hele Afghanistan til slutt ligge under Taliban.

Bitter erfaring

Kabulov snakker av bitter erfaring: Fra 1983 til 1987 var han sovjetisk diplomat i Kabul, under den mest intense perioden av den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan.

Okkupasjonen kostet 14.000 sovjetiske soldatliv og livene til flere hundre tusen afghanere. I 1989 trakk en ydmyket sovjethær seg ut av Afghanistan.

– Vi skulle ha trukket oss ut så fort jobben var gjort, senest etter seks måneder. Samme med dere: Dere kom, og dere ble – og alle problemene startet, sier Kabulov.

Den 55 år gamle frittalende diplomaten har liten sympati for USAs og NATOs innsats i Afghanistan, som han mener delvis er en fordekt kamp med Russland om oljeressursene i regionen. Flere NATO-ledere har likevel søkt hans råd, deriblant USA- og NATO-styrkenes øverstkommanderende, general Stanley McCrystal.

USA skal øke tallet på soldater i Afghanistan til 68.000 innen utgangen av året, men det er ventet at McCrystal vil be president Barack Obama om ytterligere styrkeforsterkninger.

Motstand i USA

Men motstanden mot Afghanistan-innsatsen øker i USA, også blant Obamas partifeller. I forrige uke ringte alarmklokkene da lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, uttalte at Kongressen trolig ikke vil støtte en anmodning fra presidenten om å sende flere soldater til Afghanistan.

– Vi er ved et vendepunkt, sier Karin von Hippel ved tankesmia Center for Strategic and International Studies (CSIS).

– Jeg hører oftere om støtte til Afghanistan blant soldater enn blant vanlige folk, framholder hun.

Republikanerne mener derimot at det er riktig å sende flere soldater til Afghanistan.

– Kritisk fase

I Storbritannia mener nå et flertall i befolkningen, 53 prosent, at de 9.000 britiske soldatene aldri skulle vært sendt til Sør-Afghanistan. Og i Tyskland snakkes det om tilbaketrekking av 4.200 tyske soldater helt inn i regjeringspartiet SPD. Sammen med Frankrike har Tyskland bedt om en FN-konferanse om Afghanistans fremtid.

Her vil de diskutere en mulig vei ut av Afghanistan, sier Danmarks forsvarsminister Søren Gade til Ritzau. Han mener kampen er gått inn i en avgjørende fase.

– Det neste året blir vanskelig, men avgjørende for den videre utviklingen. Amerikanerne har sendt ekstra soldater, og det vil bety flere kamphandlinger og dessverre også større tap, framholder han.

– Vi må se en forbedring av sikkerheten i løpet av et år eller to, ellers blir det vanskelig å argumentere for økt innsats, sier Gade. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus