Meny

- Krekar mistenkt i terrorsak i Sveits

Mulla Krekar forlater Høyesterett etter at han tapte saken mot staten angående hans utvisningsvedtak. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar og flere i hans nære omgangskrets er blitt avhørt i Oslo denne uken i forbindelse med etterforskning av terrorfinansiering i Sveits.

Representanter for sveitsisk påtalemyndighet gjennomførte avhørene, som fant sted i Oslo tingrett fra mandag til onsdag, skriver Aftenposten.

Avisa har fått bekreftet fra to ikke navngitte kilder at Krekar har status som mistenkt i saken. Sveitsiske myndigheter skal i lengre tid ha mistenkt to pågrepne personer for finansiering av terrorisme og pengeoverføringer til utlandet fra Sveits. Etterforskningen har ledet til Norge og mulla Krekar, som hevdes å ha hatt jevnlig kontakt med de to personene som sitter i varetekt i Sveits.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har hjulpet til i forbindelse med avhørene i Oslo denne uken.

PST bisto

– Vi bistår med tilrettelegging og gjennomføring av rettsmøtet. Utover det vil jeg ikke kommentere dette, sier PSTs informasjonssjef Trond Hugubakken.

I tillegg til Krekar har sju eller åtte personer i hans nære omgangskrets i Norge har vært inne til rettslige avhør, skriver Aftenposten.

Den sveitsiske riksadvokaten ønsker ikke å kommentere saken. Økokrim, Oslo politidistrikt og Riksadvokaten i Norge sier saken er ukjent for dem, mens Justisdepartementet oppgir å være orientert.

Krekars advokat Arvid Sjødin mener det ikke er kommet fram nye opplysninger i avhørene denne uken.

18 år i Norge

Krekar eller Najmuddin Faraj Ahmad kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han startet i 2001organisasjonen Ansar al-Islam og USA mener det er en terror- organisasjon.

I 2002 ble Krekars aktiviteter kjent i Norge og daværende kommunalminister Erna Solberg besluttet at Krekar skulle utvises på grunn av rikets sikkerhet og brudd på asylvilkårene. Vedtaket blir ikke gjennomført.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus