John Olav Nilsen & Gjengen: «For sant til å være godt» (Voices Of Wonder/VME)Dritlekkert

<pJohn Olav Nilsen og Gjengen lager både diamanter og kirsebær. </p

Dritlekkert
Dritlekkert
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo da, det er helt sant. John Olav og gjengen har laget en dritlekker plate. Trolig årets beste norske så langt. Noe jeg ikke var forberedt på all den tid tilbakemeldingene fra troverdige kilder ikke akkurat var lysende med tanke på bandets liveopptredener. Det vil si inntil i går da jeg mottok en sms fra nok en troverdig kilde som roste bandets opptreden på John Dee opp i skyene.

Loddefjords Håkan Hellström

Når det viser seg at John Olav og gjengen, etter fem intense gjennomlyttinger, også lever oppe i skyene på plate, er det bare å applaudere og gi seg hen. Om man skriver om albumtittelen litt kan man forsiktig konkludere med at det nesten er for godt til å være sant.

Hovedårsaken til at «For Sant Til Å Være Godt» treffer blink, er foruten de supre låtene, John Olav Nilsens sjeldent sjarmerende stemme. Kombinasjonen av de litt odde fraseringene, Loddefjord-dialekten og ikke minst den sursøte uttalen, er med på å gjøre guttenes debutalbum til en helt spesiell lytteropplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At John Olav Nilsen er Loddefjords svar på Håkan Hellström hersker det ingen tvil om. Ikke bare høres han ut som Göteborges store sønn, det kan også virke som om han har latt seg inspirere av de samme musikalske kildene som den godeste Håkan. Duften av band som The Clash, The Cure, en tidlig utgave av Dexys Midnight Runners, for bare å nevne noen, siver fram fra rillene albumet gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsebringende musikk

Men å la seg inspirere er alltid et gode når resultatet blir som på «For Sant Til Å Være Godt» der egenart og inspirasjon glir over i hverandre på en utmerket og helsebringende måte. Noe låter som «Piken Med Sviket», «Diamanter & Kirsebær», «Ikkje Fåkk Med Kjærligheten» og «Ting Eg Lærte Når Eg Ventet På Bussen» er usedvanlig gode eksempler på.

Tekstene er både absurde, morsomme, lengselsfulle og evig romantiske. Noe som gjør dem både interessante, særegne og gode. Flere av tekstene er faktisk så håpløst romantiske at de er en fryd for både øre og sinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kvelder som dette vil eg kysse pistolen
legge et kirsebær på hodet og si takk og farvel
og eg åpner døren med et smell
som tar meg over broen og gjennom et fjell

Fordi lykken ofte befinner seg på en rund dings med et lite hull i midten synes jeg du skal kjøpe «For Sant Til Å Være Godt». For det kan fort vise seg å være for godt til å være sant.

Eller som herr Nilsen selv helt korrekt påpeker:

Og du vet eg kan slåss
men har du sett meg danse
Og kordan skal du få vite
om du ikkje tør ta en eneste sjanse