Samvittighet for Bjørneboe

Tore Rem har skapt ny debatt om Jens Bjørneboe etter lanseringen av biografien "Sin egen Herre".
Tore Rem har skapt ny debatt om Jens Bjørneboe etter lanseringen av biografien "Sin egen Herre".

- Jeg har hele tiden følt at det er noe ved ham jeg vil forsvare, sier Tore Rem om Jens Bjørneboe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Tore Rem

Født: 1967

Yrke: Forfatter, kritiker og litteraturforsker.

Aktuell med: «Sin egen herre», første del i en tobinds biografi om Jens Bjørneboe.

I boken kommer det avsløringer som kaster et nytt lys over Jens Bjørneboe og hans forfatterskap. Dette gjelder blant annet en sedelighetsdom han fikk som 18-åring som viser seg å kunne ha dreid seg om en voldtekt.

Jens Bjørneboe

Levde fra 1920-1976.

Yrke: Forfatter og samfunnsdebattant.

Skrev en rekke klassikere.

Blant dem: «Haiene», «Jonas», «Frihetens Øyeblikk» og «Uten en tråd».

- Er du glad i Jens Bjørneboe Tore Rem?

Det er et naivt, men ærlig spørsmål. Fire år er jo lenge å dedikere til livet til et annet menneske.

- Jens Bjørneboe er en krevende personlighet. Han gjør motstand mot kjærlighet og kjærlighetserklæringer. Du kan si at jeg har respekt for ham og empati med ham, svarer biograf Tore Rem.

En ubehagelig avsløring

Han legger ikke skjul på at lanseringen av biografien «Sin egen Herre» veier på ham. Det er snakk om livet og ryktet til et menneske som ikke kan forsvare seg selv. Han har venner og familie som fortsatt er glade i ham.

Det handler også om alle oss andre som har fått livet vårt endret på grunn av Bjørneboe og som elsker ham for det.

- Jeg tenkte at det kan ikke finnes en mer utfordrende skikkelse å skrive biografi om i dag. Jeg tenkte at her får jeg brukt alt jeg kan og alt jeg er i denne prosessen, sier Rem.

Han hadde ikke regnet med at det skulle bli opp til ham å fortelle om det som sannsynligvis er det grusomste Bjørneboe gjorde mens han levde.

- Jeg har opplevd det som dypt ubehagelig. Og jeg er ulykkelig over vinklingene i media som går lenger enn det jeg gjorde. Det er noe med at sensasjonene er det som interesserer. Men jeg føler virkelig at jeg ikke kunne la være å skrive om det som skjedde i Flekkefjord. Det ville være å svikte oppgaven min. Det er jeg helt sikker på, forsvarer Rem.

Ondskapens problem igjen

Det sitter langt inne å skrive at Jens Bjørneboe kan ha voldtatt ei jente, men hvordan kan vi gjøre noe annet etter det vi har fått vite?

Vi vet at da Bjørneboe bodde i Flekkefjord i slutten av tenårene hadde han sex med kameratens kjæreste, og at hun senere har fortalt at det var mot hennes vilje. Vi vet også at Bjørneboe bagatelliserte denne hendelsen senere.

- Jeg var selvsagt redd at det skulle bli en sensasjonsnyhet, men her var det tydelig at hennes stemme ikke hadde blitt hørt. Jeg vurderte å unngå å bruke ordet voldtekt, men det kunne føles som et overgrep mot henne og de som har opplevd noe lignende, sier Rem.

Med dette gjør biografen det også vanskelig for generasjoner av dedikerte Bjørneboe-lesere. Hva skal vi tenke om ham nå? Han som i så mange år har vært vår helt og veileder i ondskapens kjerne. Det er til og med nærliggende å spørre, hva ville Bjørneboe gjort om dette ikke gjaldt ham selv? Skal vi rette den harmen mot overgrep og den kompromissløse rettferdighetssansen Jens Bjørneboe lærte oss å ha tilbake mot ham? Igjen har Jens Bjørneboe fått oss til å grunne over hva ondskap er og hva det innebærer.

- Skyld, det er et grusomt ord

Første gang Tore Rem ble kjent med Jens Bjørneboe var han i en kirke. Som 17 -åring satt han på benken i Storhamar kirke og hørte skuespiller Ola B. Johannesen deklamerte dikt av forfatteren. Spesielt inntrykk gjorde diktet «Mea maxima culpa». I dag er det vanskelig å lese noen av verselinjene uten å føle at han skriver minst like mye om seg selv som på vegne av menneskeheten.

«Spør meg om "skyld"! Det er et grusomt ord.
Enhver er skyld i alt som skjer på denne jord! [...]


Man handler blindt. Man er i beste tro.
Mens man er rød til albuen i blod! [...]

Hvem er et menneske som ikke vet:
Vi trenger nåde og barmhjertighet! »

- Han åpner opp nye rom

Jeg tror at Bjørneboe ofte treffer mennesker i det de blir til.

- Jeg tror kanskje at han hadde litt av den virkningen på meg som jeg tror at Bjørneboe har hatt på mange, at det rørte ved noe eksistensielt. Jeg tror at Bjørneboe ofte treffer mennesker i det de blir til. I det de finner seg selv. Han har blitt en veiviser for mange. Han skaper livsforandrende opplevelser. Han åpner opp nye rom for deg og nye måter å se verden på, sier Rem.

- Bjørneboe som forfatter har en veldig sterk stemme. Det er nesten vanskelig å tenke på ham uten å høre den i hodet. Har det vært vanskelig mens du har skrevet biografien?

- Jeg vet at mange av de som kjente ham tenker sånn. Der er du inne på noe som jeg syntes er veldig viktig. Hans personlighet er så tilstede at det er veldig vanskelig å lese ham uten å forholde seg til hans biografi og hans myter. Det er umulig å skille teksten fra forfatteren. Tekstene hans er så selvbiografiske. Samtidig har det vært interessant for meg å undersøke hva som skiller liv og verk fra hverandre. Hva gjør han med det som kunstner? Hva bruker han det til? spør biografen.

Hva kan vi unnskylde?

Tore Rem tror at det som skjedde i Flekkefjord var avgjørende for Bjørneboes kritiske holdning til rettssystemet og fengselsvesenet.

- Vi skal huske at det var en 18-åring som gjorde dette. Han var en ungdom som haddde mye kaos i seg. Dette gjør det vanskeligere å vite hva vi skal tenke om ham, men det gjør ham kanskje også mer menneskelig. Han har også sine dårlige sider, men det var med på å gjøre ham til den han ble, sier Rem.

I Dagbladet i forrige uke påpeker han også at vi må huske at dette skjedde i en tid som hadde et annet syn på kvinner.

- Men er det ikke Bjørneboes evne til å bryte gjennom tiden som gjør ham viktig for så mange? Hvordan kan Bjørneboes tilknytning til tiden han levde i unnskylde ham når han selv gikk så på tvers av den i sin samfunnskritikk?

Selv om han var en stor mann så trenger man ikke å unnskylde ham for det han gjorde.

- Det er nettopp det å unnskylde ham jeg ikke føler et behov for å gjøre. Selv om han var en stor mann så trenger man ikke å forsvare alt han gjorde. Men man må forsøke å forstå ham og forsøke å forklare, mener Rem.

- Hvorfor har det vært viktig for deg å ha den empatien?

- Fordi jeg tror at man som biograf må passse seg for å ikke glemme et spørsmål som: Hva ville jeg gjort? Det er en allmennmenneskelig dimensjon ved det jeg holder på med. Hvis den blir borte så tror jeg at det fort blir kaldt og fremmed.

- Hva slags forhold har du til Bjørneboe nå?

- Jeg har et mye sterkere forhold enn før. Men kanskje et mer voksent forhold. Det blir veldig spesielt når jeg er den som vet mest om dette livsløpet. Jeg har hele tiden følt at det er noe ved ham jeg vil forsvare.

- Hva er det?

- Overordnet vil jeg forsvare den viljen han hadde til å engasjere seg og til ikke å gi opp. Til ikke å velge likegyldigheten. Til å igjen og igjen å ytre seg og til å gjøre motstand. Det handler om den blasertheten man kan få i livet. Hva er mest voksent? Å gi opp eller å insistere på idealene? Bjørneboe stod på idealene hele livet. Han valgte å prøve å gjøre en forskjell, sier Rem.

- Hva håper du at skal bli stående etter «Sin egen herre»?

Selv om mye blir vanskeligere å forholde seg til ved ham etter denne biografien så har vi nå fått et rikere bilde av Bjørneboe

- Jeg tror at jeg har åpnet opp forfatteren på en måte som kan gi nye perspektiver på ham. Jeg håper at det er begynnelsen på en ny samtale om ham i norsk litteratur fordi jeg tror ikke at det er mulig å komme forbi Bjørneboe, sier Rem.

- Det er min ambisjon og mitt håp at selv om mye blir vanskeligere å forholde seg til ved ham etter denne biografien så har vi nå fått et rikere bilde av Bjørneboe. Det kan gjøre at vi får et ærligere syn på ham som kan være minst like meningsfylt som det gamle, legger han til.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Litt sånn som Dylan - Pedro Carmona-Alvarez

Hyllet, men ikke kjent - Arne Lygre

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Mexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet
Siste nytt
23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenMexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus