Meny

Samvittighet for Bjørneboe

Tore Rem har skapt ny debatt om Jens Bjørneboe etter lanseringen av biografien "Sin egen Herre".

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hele tiden følt at det er noe ved ham jeg vil forsvare, sier Tore Rem om Jens Bjørneboe.

Fakta

Tore Rem

Født: 1967

Yrke: Forfatter, kritiker og litteraturforsker.

Aktuell med: «Sin egen herre», første del i en tobinds biografi om Jens Bjørneboe.

I boken kommer det avsløringer som kaster et nytt lys over Jens Bjørneboe og hans forfatterskap. Dette gjelder blant annet en sedelighetsdom han fikk som 18-åring som viser seg å kunne ha dreid seg om en voldtekt.

Jens Bjørneboe

Levde fra 1920-1976.

Yrke: Forfatter og samfunnsdebattant.

Skrev en rekke klassikere.

Blant dem: «Haiene», «Jonas», «Frihetens Øyeblikk» og «Uten en tråd».

- Er du glad i Jens Bjørneboe Tore Rem?

Det er et naivt, men ærlig spørsmål. Fire år er jo lenge å dedikere til livet til et annet menneske.

- Jens Bjørneboe er en krevende personlighet. Han gjør motstand mot kjærlighet og kjærlighetserklæringer. Du kan si at jeg har respekt for ham og empati med ham, svarer biograf Tore Rem.

En ubehagelig avsløring

Han legger ikke skjul på at lanseringen av biografien «Sin egen Herre» veier på ham. Det er snakk om livet og ryktet til et menneske som ikke kan forsvare seg selv. Han har venner og familie som fortsatt er glade i ham.

Det handler også om alle oss andre som har fått livet vårt endret på grunn av Bjørneboe og som elsker ham for det.

- Jeg tenkte at det kan ikke finnes en mer utfordrende skikkelse å skrive biografi om i dag. Jeg tenkte at her får jeg brukt alt jeg kan og alt jeg er i denne prosessen, sier Rem.

Han hadde ikke regnet med at det skulle bli opp til ham å fortelle om det som sannsynligvis er det grusomste Bjørneboe gjorde mens han levde.

- Jeg har opplevd det som dypt ubehagelig. Og jeg er ulykkelig over vinklingene i media som går lenger enn det jeg gjorde. Det er noe med at sensasjonene er det som interesserer. Men jeg føler virkelig at jeg ikke kunne la være å skrive om det som skjedde i Flekkefjord. Det ville være å svikte oppgaven min. Det er jeg helt sikker på, forsvarer Rem.

Ondskapens problem igjen

Det sitter langt inne å skrive at Jens Bjørneboe kan ha voldtatt ei jente, men hvordan kan vi gjøre noe annet etter det vi har fått vite?

Vi vet at da Bjørneboe bodde i Flekkefjord i slutten av tenårene hadde han sex med kameratens kjæreste, og at hun senere har fortalt at det var mot hennes vilje. Vi vet også at Bjørneboe bagatelliserte denne hendelsen senere.

- Jeg var selvsagt redd at det skulle bli en sensasjonsnyhet, men her var det tydelig at hennes stemme ikke hadde blitt hørt. Jeg vurderte å unngå å bruke ordet voldtekt, men det kunne føles som et overgrep mot henne og de som har opplevd noe lignende, sier Rem.

Med dette gjør biografen det også vanskelig for generasjoner av dedikerte Bjørneboe-lesere. Hva skal vi tenke om ham nå? Han som i så mange år har vært vår helt og veileder i ondskapens kjerne. Det er til og med nærliggende å spørre, hva ville Bjørneboe gjort om dette ikke gjaldt ham selv? Skal vi rette den harmen mot overgrep og den kompromissløse rettferdighetssansen Jens Bjørneboe lærte oss å ha tilbake mot ham? Igjen har Jens Bjørneboe fått oss til å grunne over hva ondskap er og hva det innebærer.

- Skyld, det er et grusomt ord

Første gang Tore Rem ble kjent med Jens Bjørneboe var han i en kirke. Som 17 -åring satt han på benken i Storhamar kirke og hørte skuespiller Ola B. Johannesen deklamerte dikt av forfatteren. Spesielt inntrykk gjorde diktet «Mea maxima culpa». I dag er det vanskelig å lese noen av verselinjene uten å føle at han skriver minst like mye om seg selv som på vegne av menneskeheten.

«Spør meg om "skyld"! Det er et grusomt ord.
Enhver er skyld i alt som skjer på denne jord! [...]


Man handler blindt. Man er i beste tro.
Mens man er rød til albuen i blod! [...]

Hvem er et menneske som ikke vet:
Vi trenger nåde og barmhjertighet! »

- Han åpner opp nye rom

Jeg tror at Bjørneboe ofte treffer mennesker i det de blir til.

- Jeg tror kanskje at han hadde litt av den virkningen på meg som jeg tror at Bjørneboe har hatt på mange, at det rørte ved noe eksistensielt. Jeg tror at Bjørneboe ofte treffer mennesker i det de blir til. I det de finner seg selv. Han har blitt en veiviser for mange. Han skaper livsforandrende opplevelser. Han åpner opp nye rom for deg og nye måter å se verden på, sier Rem.

- Bjørneboe som forfatter har en veldig sterk stemme. Det er nesten vanskelig å tenke på ham uten å høre den i hodet. Har det vært vanskelig mens du har skrevet biografien?

- Jeg vet at mange av de som kjente ham tenker sånn. Der er du inne på noe som jeg syntes er veldig viktig. Hans personlighet er så tilstede at det er veldig vanskelig å lese ham uten å forholde seg til hans biografi og hans myter. Det er umulig å skille teksten fra forfatteren. Tekstene hans er så selvbiografiske. Samtidig har det vært interessant for meg å undersøke hva som skiller liv og verk fra hverandre. Hva gjør han med det som kunstner? Hva bruker han det til? spør biografen.

Hva kan vi unnskylde?

Tore Rem tror at det som skjedde i Flekkefjord var avgjørende for Bjørneboes kritiske holdning til rettssystemet og fengselsvesenet.

- Vi skal huske at det var en 18-åring som gjorde dette. Han var en ungdom som haddde mye kaos i seg. Dette gjør det vanskeligere å vite hva vi skal tenke om ham, men det gjør ham kanskje også mer menneskelig. Han har også sine dårlige sider, men det var med på å gjøre ham til den han ble, sier Rem.

I Dagbladet i forrige uke påpeker han også at vi må huske at dette skjedde i en tid som hadde et annet syn på kvinner.

- Men er det ikke Bjørneboes evne til å bryte gjennom tiden som gjør ham viktig for så mange? Hvordan kan Bjørneboes tilknytning til tiden han levde i unnskylde ham når han selv gikk så på tvers av den i sin samfunnskritikk?

Selv om han var en stor mann så trenger man ikke å unnskylde ham for det han gjorde.

- Det er nettopp det å unnskylde ham jeg ikke føler et behov for å gjøre. Selv om han var en stor mann så trenger man ikke å forsvare alt han gjorde. Men man må forsøke å forstå ham og forsøke å forklare, mener Rem.

- Hvorfor har det vært viktig for deg å ha den empatien?

- Fordi jeg tror at man som biograf må passse seg for å ikke glemme et spørsmål som: Hva ville jeg gjort? Det er en allmennmenneskelig dimensjon ved det jeg holder på med. Hvis den blir borte så tror jeg at det fort blir kaldt og fremmed.

- Hva slags forhold har du til Bjørneboe nå?

- Jeg har et mye sterkere forhold enn før. Men kanskje et mer voksent forhold. Det blir veldig spesielt når jeg er den som vet mest om dette livsløpet. Jeg har hele tiden følt at det er noe ved ham jeg vil forsvare.

- Hva er det?

- Overordnet vil jeg forsvare den viljen han hadde til å engasjere seg og til ikke å gi opp. Til ikke å velge likegyldigheten. Til å igjen og igjen å ytre seg og til å gjøre motstand. Det handler om den blasertheten man kan få i livet. Hva er mest voksent? Å gi opp eller å insistere på idealene? Bjørneboe stod på idealene hele livet. Han valgte å prøve å gjøre en forskjell, sier Rem.

- Hva håper du at skal bli stående etter «Sin egen herre»?

Selv om mye blir vanskeligere å forholde seg til ved ham etter denne biografien så har vi nå fått et rikere bilde av Bjørneboe

- Jeg tror at jeg har åpnet opp forfatteren på en måte som kan gi nye perspektiver på ham. Jeg håper at det er begynnelsen på en ny samtale om ham i norsk litteratur fordi jeg tror ikke at det er mulig å komme forbi Bjørneboe, sier Rem.

- Det er min ambisjon og mitt håp at selv om mye blir vanskeligere å forholde seg til ved ham etter denne biografien så har vi nå fått et rikere bilde av Bjørneboe. Det kan gjøre at vi får et ærligere syn på ham som kan være minst like meningsfylt som det gamle, legger han til.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Litt sånn som Dylan - Pedro Carmona-Alvarez

Hyllet, men ikke kjent - Arne Lygre

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:32 Mange flere dør av nyresvikt12:26 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær11:52 Omtrent 200 beboere evakuert på grunn av brann på Gjøvik11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen10:53 To eksplosjoner og skyting i Somalias hovedstad09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24 Brexit-motstandere demonstrerer i London09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44 Afghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet07:46 USA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk
Siste nytt
12:32PolitikkMange flere dør av nyresvikt12:26NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær11:52NorgeOmtrent 200 beboere evakuert på grunn av brann på Gjøvik11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen10:53VerdenTo eksplosjoner og skyting i Somalias hovedstad09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24VerdenBrexit-motstandere demonstrerer i London09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44VerdenAfghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19NorgeRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet07:46VerdenUSA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus