Glipper VM for Messi?

UTE Å KJØRE: Argentina, her etter tapet for Brasil nylig, kan risikere å ikke komme med til fotball-VM neste år. Flere av verdens beste spillere kan lide samme skjebne. (Foto: Scanpix).
UTE Å KJØRE: Argentina, her etter tapet for Brasil nylig, kan risikere å ikke komme med til fotball-VM neste år. Flere av verdens beste spillere kan lide samme skjebne. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMessi, Zlatan og Ronaldo risikerer alle å måtte se fotball-VM fra sofakroken - som deg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Disse er klare for VM

Afrika:
Sør-Afrika (vertskap) og Ghana.

Asia:
Australia, Japan, Sør-Korea, Nord-Korea og Bahrain (slo New Zealand i omspil).

Europa:
Nederland, England og Spania.

Nord- og Sentral-Amerika og Karibia:
Ingen. Gruppefireren møter femmeren fra Sør-Amerika-gruppen i omspill.

Oceania:

Ingen. New Zealand tapte mot Bahrain i omspill.

Sør-Amerika:
Brasil og Paraguay.

LES MER OM FOTBALL-VM HER

(ABC Nyheter): Det begynner å dra seg for alvor til i kvalifiseringen til neste års fotball-VM i Sør-Afrika.

32 lag fordelt på alle verdens kontinenter skal kjempe om verdens mest prestisjefylte trofé, men flere av største fotballprofilene kan gå glipp av begivenheten.

Så langt har elleve lag klart å kvalifisere seg, og flere av tungvekterne er i hardt vær for å få en av de 21 ledige plassene.

Her er noen av spillerne som per i dag risikerer å miste fotball-VM om knappe ni måneder.

Europa (13 lag til VM):

Alle gruppevinnerne går direkte til VM, mens alle toerne, minus den dårligste, trekkes mot hverandre og kjemper om de fire siste plassene. Slik som det ligger an nå så blir Norge dét laget som akkurat havner utenfor av toerlagene.

Gruppe 1:
Profiler i fare:
Cristiano Ronaldo, Portugal (Real Madrid)
Zlatan Ibrahimovic, Sverige (Barcelona)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppe 1 i Europa er av mange omtalt som «Dødens gruppe». I øyeblikket leder Danmark med 18 poeng; Sverige følger på andreplass (15 p.) og med Portugal (13 p.) på tredjeplass.

To kamper gjenstår i gruppa, og kampen Danmark-Sverige 10. oktober vil trolig avgjøre svenskens videre skjebne. Portugal vinner mest sannsynlig begge sine siste kamper (Ungarn hjemme og Malta hjemme) og vil havne på 19 poeng. Om det blir uavgjort Danmark-Sverige, og svenskene vinner sin siste kamp mot Albania (h), ender både Sverige og Portugal på 19 poeng. Siden begge kampene mellom Sverige og Portugal endte 0-0 må lagene da skilles på målforskjell. Svenskene har i dag ett plussmål mer enn Portugal, men sjansen for at Portugal scorer mye i de to gjenstående kampene er relativt stor. For at Sverige skal bli nummer to må de derfor trolig slå Danmark i Parken for å holde Cristiano Ronaldo og co. bak seg på tabellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(artikkelen fortsetter under bildet)

Portugal og Cristiano Ronaldo står i fare for å miste VM.Portugal og Cristiano Ronaldo står i fare for å miste VM.

Gruppe 3:
Profil i fare:
Petr Cech, Tsjekkia (Chelsea)

I gruppe tre har umerriterte Slovakia et jerngrep om førsteplassen. Den siste plassen står mellom Slovenia (14 p.), Nord-Irland (14 p.) og Tsjekkia (12 p.). Nord-Irland har bare én kamp igjen og møter Tsjekkia borte i sin siste kamp, både Slovenia og Tsjekkia har to kamper igjen.

Petr Cech, Tsjekkia.Petr Cech, Tsjekkia.

Slovenia møter Slovakia (b) og San Marino (b) i sine to siste og ender trolig på 17 poeng.

Dersom Tsjekkia taper mot Nord-Irland er de definitivt ute. Om de vinner går de trolig forbi både Nord-Irland og Slovenia forutsatt at Slovenia ikke banker San Marino sønder og sammen i siste runde. Hvis Slovenia overraskende slår gruppeleder Slovakia i neste kamp må Tsjekkia håpe på et fotballmirakel - da må San Marino ta poeng mot Slovenia for at de skal gå videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppe 6:
Profil i fare:
Andreij Sjevtsjenko, Ukraina (Dynamo Kiev)

England er klar for VM og den siste plassen står mellom Ukraina og Kroatia. I øyeblikket ligger Kroatia på andreplass (17 p.), men har bare én kamp igjen, borte mot Kazhakstan, en kamp de trolig vinner. De vil da ende på 20 poeng. Ukraina (15 p.) har igjen England (h) og Andorra (b) og må trolig slå England i Kiev for å bli nummer to, fordi Kroatia mest sannsynlig slår Andorra. England er ett av tre lag fra Europa som har vunnet alle sine kvalikkamper (Spania og Nederland de to siste) og satser mye på å gå gjennom hele kvaliken uten poengtap. Sjevtsjenko og Ukraina får det derfor tøft med å komme seg til Sør-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppe 8:
Profil i fare:
Dimitar Berbatov, Bulgaria (Man United)

Dimitar Berbatov, Bulgaria.Dimitar Berbatov, Bulgaria.

Regjerende verdensmester Italia topper tabellen med 20 poeng og har stø kurs mot VM. På andreplass ligger i øyeblikket Irland med Bulgaria på plassen bak. Irene har 16 poeng og Bulgaria 11 poeng. Italia har igjen Irland (b) og Kypros (h), Irland har i tillegg til Italia hjemmekamp mot Montenegro. Bulgaria er verst stilt. De har igjen Kypros (h) og Georgia (h) igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom resultatene i denne gruppen går Norges vei ender Irland på andreplass, men faller ut som dårligste toer. Men da må mange resultater vippe Egil Drillo Olsens vei.

Sør-Amerika (4 eller 5 lag til VM)

De fire beste lagene går til VM mens lag nummer fem på tabellen spiller kvalikkamper mot nummer fire fra Sentral-Amerika-gruppen.

Profiler i fare:
Lionell Messi, (Barcelona), Carlos Tevez, (Man City) og Javier Mascherano, (Liverpool) alle Argentina
Diego Forlan, Uruguay (Atletico Madrid)

Brasil og Paraguay er klare for VM mens de to siste plassene som gir direktetur til Sør-Afrika står mellom hele seks lag. Både Chile, Ecuador, Argentina, Uruguay Venezuela og Colombia kan kapre en direkteplass, men alle kan også falle utenfor den siste plassen, den «livsvikitge» femteplassen.

Argentina, som har deltatt i VM hele 14 ganger, og blitt verdensmestere ved to anledninger (1972 og 1986), kan for første gang siden 1954 miste sluttspillet. Landslagssjef Diego Maradona får hard medfart i de hjemlige mediene og mange tar til orde for at verdens kanskje beste spiller gjennom tidene nå må trekke seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle lag har to kamper igjen å spille. Argentina har igjen Peru (h) og Urugay (b).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Javier Mascherano (t.v.) og Carlos Tevez, begge Argentina.Javier Mascherano (t.v.) og Carlos Tevez, begge Argentina.

Afrika (5 lag pluss Sør-Afrika som vertsnasjon)

Etter flere runder internt i Afrika endte man til slutt opp med fem grupper med fire lag i hver. Vinnerne går direkte til VM, alle andre er ute. Sør-Afrika er direktekvalifisert som vertsnasjon.

I alle gruppene har lagene to kamper igjen å spille. Flere gode nasjoner står i fare for å ende som nummer to i gruppa og med dét være ute av VM

Profiler i fare:
Emmanuel Adebayor, Togo (Man City)
Jon Obi Mikel, Nigeria (Chelsea)
Samuel Eto ó, Kamerun (Inter)

Jon Obi Mikel, Nigeria.Jon Obi Mikel, Nigeria.

Ghana, med Michael Essien og RBKs Anthony Annan i spissen, er det eneste landet som foreløpig er klart, men Elfenbenskysten er kun 90 minutter unna. Det er trolig større sjanse for at Norge kommer til en finale i Sør-Afrika, slik situasjonen er nå, enn at Didier Drogba og co ryker ut. Også Algerie er nær ved å klare det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tettest i gruppe 1, avdeling Afrika. Kamerun topper med 7 poeng, foran Gabon (6 p.) og Togo (5 p.). Marokko er så og si fortapt med sine 3 poeng i bunn.

VM i Sør-Afrika avvikles i perioden 11. juni - 11. juli og mesterskapet er det 19. i rekken. Første gang fotball-VM ble arrangert var i 1930 med Urugay som verdensmester. Uruguay var også vertsnasjon i 1930.

Brasil er mestvinnende nasjon med hele fem titler. Brasil er også eneste nasjon som har spilt i alle de foregående 18 mesterskapene.

Brasil vil også arrangere fotball-VM i 2014.