Jakter på den avskyelige skogmannen

I Sumatras skoger har det kommet flere rapporter om en mystisk skogmann som har fått navnet «orang-pendek» av lokalbefolkningen. Nå reiser en gruppe eksperter til øya for å prøve å finne bevis for at skogmannen virkelig eksisterer. Tegningen av orang-pendek (venstre) er ment illustrativt. Foto: Wikipedia / Flickr.
I Sumatras skoger har det kommet flere rapporter om en mystisk skogmann som har fått navnet «orang-pendek» av lokalbefolkningen. Nå reiser en gruppe eksperter til øya for å prøve å finne bevis for at skogmannen virkelig eksisterer. Tegningen av orang-pendek (venstre) er ment illustrativt. Foto: Wikipedia / Flickr.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSøndag reiser en britisk ekspertgruppe til Indonesia på jakt etter den lille fetteren til den avskyelige snømannen. – Vi er optimistiske, sier ekspedisjonsleder Richard Freeman til ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I jungelen på den indonesiske øya Sumatra rapporteres det om noen små, mystiske skapninger. De er menneskelignende i sin fremferd, men kroppen er dekket av tykk pels og styrken deres så stor at de kan dra opp busker med roten.

Orang-pendek, skogmannen, kaller lokalbefolkningen dem for.

Den indonesiske øya Sumatra er større enn Norge og kan skjule ukjente arter, som orang-pendek. (Ill: Wikipedia).Den indonesiske øya Sumatra er større enn Norge og kan skjule ukjente arter, som orang-pendek. (Ill: Wikipedia).

Nå vil en gruppe britiske eksperter dra inn i den indonesiske jungelen for å bevise at den «avskyelige skogmannen» virkelig eksisterer.

– Orang-pendek har vært sett i århundrer av de innfødte på Sumatra. Men også vestlige forskere som tigerekspert Debbie Martyr og villmarksfotograf Jeremy Holden har observert skapningen, forteller kryptozoolog Richard Freeman til ABC Nyheter.

Freeman er én av fire eksperter som søndag denne uken reiser til Sumatra i håp om å fravriste den indonesiske jungelen noen av dens hemmeligheter og å komme til bunns i mysteriet med den gåtefulle orang-pendek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For finnes det virkelig en hittil ukjent apeart på øya, en slags fjern og mye lavere fetter av den avskyelige snømannen, eller dreier det seg bare om oppspinn og misforståelser?

Selv er Richard Freeman optimistisk i forhold til ekspedisjonen. Han har vært på Sumatra to ganger før, men håper at alle gode ting er tre og at det store gjennombruddet vil komme denne gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Indonesia dukker nye arter opp hele tiden. Dette er virkelighetens «tapte verden», forteller han og henviser til Arthur Conan Doyles berømte roman fra 1912 om et område hvor fortidens dyr fortsatt lever.

Kryptozoolog Richard Freeman skal lede gruppen av eksperter som skal lete etter orang-pendek. Foto: Privat.Kryptozoolog Richard Freeman skal lede gruppen av eksperter som skal lete etter orang-pendek. Foto: Privat.

Denne gang vil den britiske forskergruppen få hjelp av det lokale kubu-folket som er de opprinnelige innfødte på Sumatra og de som først koloniserte øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Richard Freeman har det vært mange rapporter om orang-pendek i kubuenes territorium.

Også National Geographic har involvert seg i den mystiske skogmannen og sponset et kamera som forhåpentligvis vil utløses om orang-pendek dukker opp. Kameraet ble ifølge Wikipedia montert i september 2005. Men det har så langt ikke kommet noen rapporter om suksess.

Mulige forklaringer

Freeman tror det finnes tre mulige forklaringer på historiene om orang-pendek. Den første er at observasjonene rett og slett dreier seg om ukorrekt identifisering av lokale dyrearter. Den andre er at vitnene i realiteten beskriver en annen og ukjent primat. Den siste muligheten er at Sumatras skoger virkelig skjuler en hittil ukjent art av hominider.

I 2003 fant forskerne skjelettene til små «hobbiter» på øya Flores i Indonesia. Flores-menneskene var ekstremt småvokste, omlag én meter høy og med en hjerne på størrelse med en grapefrukt. Vekten deres lå et sted mellom 16 og 36 kilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vu quang-oksen ble oppdaget i Vietnam i 1992. Foto: Wikipedia.Vu quang-oksen ble oppdaget i Vietnam i 1992. Foto: Wikipedia.

Men det mest oppsiktsvekkende med funnene var at skjelettene bare var 18.000 år gammel. Det tilsvarer ikke mer enn et blunk i zoologisk eller geologisk terminologi.

Sliter med seriøsiteten

Oppdagelsen av Homo floresiensis ga næring til kryptozoologene som jakter på mytiske dyr og skapninger. Kryptozoologer har ofte slitt med å bli tatt seriøst ettersom fagfeltet deres gjerne forkastes som pseudovitenskap fordi fagfeltet deres ofte baseres på mer eller mindre troverdige øyenvitneskildringer og mangel på gode fysiske bevis.

Orang pendek nevnes gjerne i samme åndedrag som sjøormen i Loch Ness, Seljordsormen , Bigfoot , Mongolias kjempemark , den blodsugende chupacabraen , den avskyelige snømannen og Afrikas dinosaur Mokele Mbebe.

Men noen dyrearter som først ble avfeid som humbug og oppspinn har senere vist seg å være virkelige. Dette gjelder blant annet Nebbdyret, okapien, vu quang-oksen oppdaget i 1992 eller kvastfinnefisken - som man trodde døde ut for rundt 350 millioner år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2003 fant forskerne skjelettene til små «hobbiter» på øya Flores i Indonesia. Foto: AP / Scanpix.I 2003 fant forskerne skjelettene til små «hobbiter» på øya Flores i Indonesia. Foto: AP / Scanpix.

Ifølge kryptozoolog Richard Freeman kom de over både ukjente fotspor og hår i jungelen på Sumatra for få år siden. Hårstråene ble analysert og skal etter sigende ikke ha tilhørt noen kjente dyr. Det har gitt den britiske forskergruppen god tro på engang å løse mysteriet orang-pendek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sumatras jungel skjuler mer

Skal man først lete etter mystiske dyrearter er trolig Sumatras skoger et godt sted å begynne. Beretningene forteller nemlig om flere ukjente arter enn bare den mystiske skogmannen. Dermed fremstår den 470.000 kvadratkilometer store øya trolig som et eldorado for engasjerte kryptozoologer.

Freeman innrømmer at de ikke bare skal lete etter orang-pendek.

– Vi kommer også til å undersøke beretningene om noen slanger lokalbefolkningen har gitt navnet nagas . Slangene skal være ti meter lange og ha horn. Vi vet at det allerede finnes hornete slanger, så som horned viper, men de kjente artene er ganske små.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg fortelles det historier om en ukjent katteart. Denne katten, som på folkemunne kalles cigua, skal være stor av størrelse, ha kort hale og man og store hjørnetenner, forteller Freeman - som tror katten kan være en fjern og gjenlevende slektning av den utdødde sabeltanntigeren.

Flere millioner ukjente arter

Ifølge det norske miljøverndepartementet regner man med at det finnes rundt 60.000 arter i Norge. Hittil kjenner vi bare 40.000 av dem. Så langt i år har 72 nye arter blitt registert her i landet.

Ingen vet nøyaktig hvor mange arter det finnes på Jorden. Kanskje er det 15 millioner, kanskje 45? Kanskje et helt annet tall. I 2005 skrev biolog og forskningsjournalist Erik Tunstad en kronikk i Aftenposten om jakten på nye dyrearter. Her skriver han at de fleste av verdens dyrearter i dag er ukjente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har navngitt cirka 925 000 insekter, 123 000 andre leddyr, 116 000 andre hvirvelløse dyr, 43 000 hvirveldyr, 30 000 protister, 1000 virus, til sammen drøyt 1,2 millioner arter - og stadig nye kommer til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Tunstad har kryptozoologene i liten grad bidratt til å finne de nye artene. De oppdages som regel av biologer. Men kryptozoologene tjener likevel en misjon fordi de stadig minner oss på at det fortsatt finnes ukjente arter der ute.

I to uker skal de fire britiske kryptozoologene være på Sumatra. Funn og oppdateringer vil bli lagt ut på ekspedisjonens egen nettside.

Tips og tilbakemeldinger: sverre@abcnyheter.no.