Dansk helt risikerer fengsel

SPESIALSTYRKER: I flere år var forfatteren del av Danmarks elitestyrker. Nå risikerer han fengsel. Bildet er tatt under en øvelse i Danmark. Foto: Scanpix.
SPESIALSTYRKER: I flere år var forfatteren del av Danmarks elitestyrker. Nå risikerer han fengsel. Bildet er tatt under en øvelse i Danmark. Foto: Scanpix.

<pEn dansk spesialjeger som har skrevet en bok om tiden i en av Hærnes eliteavdelinger risikerer å havne i fengsel for å bryte taushetsplikten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske spesialsoldaten Thomas Rathsack risikerte i flere år sitt eget liv som spesialjeger i den danske hæren. Nå risikerer han å bli satt i fengsel fordi han har skrevet bok om sine opplevelser.

Den boken har allerede vist seg å bli skjebnesvanger for elitesoldaten. Fredag bestemte forsvaret seg for å frata ham sikkerhetsklareringen, og dermed i praksis sparke han fra jobben som oversersjant i det danske heimevernet.

Saken har versert i danske medier i en tid allerede, men fredag ble frontene mellom militæret og soldaten tøffere. Da valgte flere aviser å trykke utdrag fra boken «Jæger – i krig med eliten».

Det er i hovedsak dette som førte til at arbeidsgiveren valgte å trekke tilbake sikkerhetsklareringen fredag.

Taushetsplikt

Forsvaret vurderer det slik at soldaten dermed brøt sin taushetsplikt, og påstår også at deler av boken kan skade rikets sikkerhet og Danmarks forhold til fremmede makter. Det kan i tur resultere i mange års fengsel.

- Det er klart at spørsmålet om det har skjedd en krenking av taushetsplikten nå for alvor vil være aktuelt, sier Peter Otken som er bedt om å vurdere om boken bryter taushetsplikten. Foreløpig har han ikke lest hele boken.

På spørsmål fra danske Jyllands-Posten om medienes trykking av utdrag fra boken kan skade soldatens sak, svarer Otken bekreftende på det.

- Ja, det kan du si. Naturligvis forutsatt at det overhodet har skjedd brudd på taushetsplikten, sier Otken til avisen.

Forsvarskommandoen har bedt om at boken blir vurdert for brudd på gjeldende sikkerhetsbestemmelser. Man har også begynt arbeid for å stanse boken fra å bli utgitt.

- På samme måte som andre offentlig ansatte kan man ikke fortelle om hva man opplever i jobben. En formann i sosialutvalget kan for eksempel ikke fortelle at naboens barn skal tas av barnevernet i et middagsselskap, sier Otken.

Får støtte

Thomas Rathsack har fått støtte fra en rekke tidligere offiserer og forsvarsansatte. Blant annet den tidligere sjefen for Jægerkorpset, som kan sidestilles med den norsk Forsvarets Spesialkommando, Poul Dahl.

- Boken omtaler verken pågående eller framtidige operasjoner. Hvis forsvaret bruker tid og krefter på å stanse denne boken vil det for meg være nok et bevis på den manglende åpenhet og folkelig debatt om krigens vilkår, sier Dahl.

Boken, som først og fremst er en beskrivelse av Rathsacks tid i Afghanistan, beskriver tidligere ukjente operasjoner. Blant annet beskrives det hvordan danske spesialsoldater på oppdrag har fungert som livvakter for hemmelige agenter fra allierte land i Afghanistan. Også hittil ukjente oppdrag i Irak blir beskrevet i boken.

- Ser ingen mening i påstandene

Forfatteren selv har allerede gått offentlig ut mot det han mener er ufornuftig og uforståelig harde reaksjoner fra sin arbeidsgiver og regjeringen.

- Jeg er fortsatt overbevist om at min bok verken kompromitterer verken rikets sikkerhet eller forholdet til fremmede makter. Og frem for alt er jeg helt overbevist om at den ikke setter mine tidligere kollegers liv i fare. Mange av dem har lest boken, og har ikke sett noe problem med den. Så at boken skal sette mine kameraters eller andre soldaters liv i fare, ser jeg ingen mening i, sier Thomas Rathsack til Politiken.dk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus