Meny

- Én raddis kan ødelegge valget

- Én raddis kan ødelegge valget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En raddis som ikke når bussen i Bergen, kan ødelegge for SVs kronprins Audun Lysbakken. Det kan igjen velte regjeringen.

(ABC Nyheter): Slik beskriver valgforsker Frank Aarebrott den intense valginnspurten for SV i Hordaland. Ifølge lokale målinger kjemper bergenseren Lysbakken en knallhard kamp for å vinne plass på Hordaland-benken.

- Jeg kan ikke vært trygg på å komme inn på Stortinget. Det svinger veldig på de lokale målingene, sier Lysbakken til ABC Nyheter.

I følge de siste meningsmålingene kjemper Lysbakken mot Laila Reiersten (Frp) og Kjersti Toppe (Sp). Ifølge Bergens Tidende er det bare 367 stemmer som skiller hvem som stikker av med det siste mandatet. Avisa BA melder at bare et par stemmer skiller kandidatene.

- På de siste målingene er jeg og Frp inne med det siste mandatet, sier Lysbakken.

Raddisen på bussen

Valgforsker Frank Aarebrott sier utfallet i Hordaland kan avgjøre om de rød-grønne mister flertallet.

- Det siste mandatet påvirker hvilken regjering man får. Det er Sp, Frp og SV som kjemper om den siste plassen og de ligger omtrent likt. Det betyr også at mandatet kan avgjøre regjeringsspørsmålet. Det betyr at om en gammel raddis som kommer for seint til bussen så kan det avgjøre mandatet, sier Aarebrott.

Hordaland har tradisjonelt vært et sikkert fylke for SV.

SVs oppslutning har variert svært mye de siste uka. På flere målinger har partiet ligget under seks prosent, mens Synovates måling for Dagbladet i dag viser at partiet kan få 9,4 prosent av stemmene.

Mobiliserer mot Aps kjøttvekt

Lysbakken tilhørere venstresiden i partiet og blir regnet som en mulig kronprins dersom Kristin Halvorsen skulle gi seg som partileder.

Aarbrott tror det vil være viktig for SV at Lysbakken får Stortingsplass.

- Jeg tror nok kanskje at Halvorsen mener det er lettere å holde kontroll på venstresiden i partiet dersom Lysbakken kommer inn på Stortinget, sier han.

Ved sist Stortingsvalg i 2005 fikk SV 8,8 prosent av stemmene. Lysbakken tror et dårligere resultat vil føre til at partiet får gjennomslag for færre saker i eventuelle regjeringssamtaler.

- Vårt mål er jo minst det resultatet vi fikk i 2005. Det er så enkelt som å si at dersom vi får mer styrke, vil vi også få mer gjennomslag i regjeringsforhandlingene. Kjøttvekta teller. Folk skal velge om de vil ha en rødgrønn regjering. Men de skal også ta stilling til hvilken politikk de rødgrønne skal følge, sier Lysbakken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus