Meny

Karzai ligger an til å vinne

LEDER: Til tross for omfattende påstander om valgfusk ser det ut til at president Hamid Karzai går av med seieren. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hamid Karzai ligger fortsatt an til å vinne med én valgomgang i Afghanistan.

Fakta om valget i Afghanistan
* Valget i Afghanistan 20. august var det første siden 2004, da Hamid Karzai vant.
* 41 kandidater stilte, blant dem Karzai.
* Andre kandidater er tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah, tidligere planleggingsminister Ramazan Bashardot og tidligere finansminister Ashraf Ghani.
* En kandidat må ha over 50 prosent for å vinne i første omgang.
* Opptellingen har trukket ut i tid, men 12. september var 95 prosent av stemmene telt. Da hadde Karzai 54,3 prosent og Abdullah 28,1 prosent.
* Anklager om omfattende valgfusk undergraver legitimiteten til valget. (©NTB)

Med nærmere 93 prosent av stemmene telt opp, har Karzai nå 54,3 prosents oppslutning, opplyste landets valgkommisjon lørdag. Karzais nærmeste rival, Abdullah Abdullah, ligger godt bak med 28,1 prosent.

Forskjellen mellom de to er knapt endret siden de forrige resultatene ble kunngjort for en uke siden.

Valgkommisjonen sier den har annullert stemmene fra ytterligere 2,15 prosent av stemmelokalene på grunn av mistanke om valgfusk, slik at det gjenstår å telle 5 prosent av stemmene.

Juks

Men Afghanistans velgere må trolig smøre seg med tålmodighet i ytterligere noen uker før det endelige resultatet kan kunngjøres, fordi det fortsatt gjenstår å etterforske flere hundre klager på valgfusk.

Påstandene om juksing har særlig rammet Karzai.

FN understreket lørdag at resultatene er foreløpige og advarte mot å kåre en vinner allerede nå.

– Det er ingen vinnere i dette valget ennå, sier FN-talsmann Aleem Siddique.

Valgkommisjonen skal søndag møte kommisjonen som gransker påstandene om valgfusk, og finne ut når de endelige resultatene kan offentliggjøres, opplyser talsmann for valgkommisjonen Daud Ali Najafi.

Lav oppslutning

Dersom mange stemmer blir forkastet på grunn av juks, kan det gå mot en ny valgomgang mellom Karzai og utfordreren Abdullah.

Valgdeltakelsen ser ut til å ende på rundt 35 prosent. Den lave oppslutningen kan også skape tvil om valgets troverdighet og den eventuelle vinnerens legitimitet, skriver AFP. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus