Gateprostitusjon på frammarsj i Spania

<pGateprostitusjonen er på frammarsj i Spania. Stadig flere yngre menn foretrekker tydeligvis å betale for seksuelle tjenester, framfor å ta bryet med å utvikle varige forhold.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De ville ikke drevet med det der, hvis de ikke likte det, lyder en typisk kommentar fra en drosjesjåfør i hovedstaden Madrid. Denne holdningen er utbredt i alle aldersgrupper, og har ifølge El Pais bidratt til at gjennomsnittsalderen blant horekunder har falt til rundt 30 år.

Andre mener at den nye oppblomstringen av gateprostitusjon er et uttrykk for økende undertrykking av kvinner. Men enkelte prostituerte sier de selger sex helt frivillig, og tjener mer penger på den måten enn på å vaske trapper eller stå i butikk.

Legalisering?

Storavisen El Pais trykket nylig bilder av prostituerte som hadde seksuell omgang med horekunder i et turiststrøk i Barcelona. Dette skjedde nattetid og på offentlig sted, og bildene i El Pais har utløst en heftig debatt i Spania.

I henhold til loven kan både prostituerte og kundene deres straffes med bøter på opp til 750 euro eller nærmere 6.500 kroner, hvis de blir tatt for å ha sex på offentlig sted. Men myndighetene i Barcelona har ikke vist særlig iver etter å bruke denne loven.

Lokale organisasjoner har gått sammen med de prostituerte om å kreve at salget av sex legaliseres for å sikre de prostituerte levelige forhold. Men bymyndighetene svarte med å sette inn mer politi i jakten på prostituerte i turiststrøket El Raval.

Utnytting

Politiet påpeker at sexhandel ikke bare er en uskyldig affære mellom de prostituerte og kundene deres.

– Bandene som utnytter kvinner seksuelt er svært brutale, de verste jeg har opplevd i hele min karriere, sier politimannen Carlos Igual.

Men politiet kan ikke gripe inn mot halliker, med mindre de prostituerte selv anmelder hallikene. Og der kvier kvinnene seg ofte for – spesielt de mange som kommer utenfra, ikke har oppholdstillatelse i Spania og kanskje ikke engang snakker spansk.

Nesten 30 prosent av mennene som deltok i en spansk undersøkelse, innrømmet at de hadde betalt for sex. Og menn som er horekunder eller vurderer å bli det, bagatelliserer gjerne opplysningene om at mange av de prostituerte blir behandlet som slaver.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus